Бивши амерички сенатор Гордон Хамфри упутио писмо подршке Сноудену

НАПИСАО МУ ДА ЈЕ „УЧИНИО ПРАВУ СТВАР” ЈЕР ЈЕ ОТКРИО ОНО ШТО И ОН СМАТРА „МАСОВНИМ КРШЕЊЕМ УСТАВА САД“

Гордон Хамфри

  • Господин Сноуден је открио само информације о постојању шпијунског програма, а не и детаље који би угрозили било чију безбедност - оценио је Хамфри
  • Његов закључак је: „Американци имају разлога да буду забринути због све веће ароганције наше владе и њена све злокобнија природа требало би да помогне господину Сноудену да добије азил”
  • Сноуден му узвратио речима: „Волео бих да има више законодаваца попут Вас и оних који деле Ваше принципе. Да је тако, оно што сам направио - не би ни било потребно. Можда у овим временима волети своју земљу значи бити спреман да те мрзити њена влада. Ја сам спреман да живим са том мржњом”

          ДОК многи амерички конгресмени, и републиканци и демократи, траже још агресивнији прогон Едварда Сноудена, његово привођење и суђење за издају - дугогодишњи сенатор Гордон Хамфри је на сасвим супротној позицији.

          Овај републиканац из Њу Хемпшира послао је писмо подршке Сноудену у којем истиче: „Учинио си праву ствар откривајући оно што и ја сматрам масовним кршењем Устава САД“.

          У његовом писму се даље наглашава: „Служио сам 12 година у Сенату као члан Савета за спољне послове, па у Савету за Оружане снага и у Правосудном савету и верујем да имам довољан кредибилитет да изнесем свој закључак. Желим ти срећу у напору да добијеш азил и желим ти да истрајеш“.

          Хамфрија је, одмах по појављивању писма, контактирао новинар „Гардијана” Глен Гринвалд који је писао о Сноуденовим документима. Учинио је то да би проверио да ли је заиста он послао то писмо Едварду Сноудену.

          Хамфри је потврдио аутентичност писма и још рекао:

          „Да, ја сам послао е-маил писмо Едварду Сноудену, захваљујући му што је разоткрио запањујуће кршење америчког Устава. Поручио сам му да истраје и подржао га у настојању да добије азил. Према мом знању, господин Сноуден је открио само информације о постојању шпијунског програма, а не и детаље који би угрозили било чију безбедност. Сматрам га изузетно храбрим звиждачем.

          Противим се монументалној кампањи коју је америчка влада покренула против Едварда Сноудена, док се у исто време не ради ништа да се идентификују и приведу правди функционери који су злоупотребљавали моћ, озбиљно и континуирано кршећи Устав САД и права милиона становника.

          Американци имају разлога да буду забринути због све веће ароганције наше владе и њена све злокобнија природа требало би да помогне господину Сноудену да добије азил. Бивши чланови Конгреса морали би иступити јавно и о свему проговорити“.

          Сноуден је Хамфрију већ отписао и захвалио му се. Учинио је то овим речима:

          „Волео бих да има више законодаваца попут Вас и оних који деле Ваше принципе. Да је тако, оно што сам направио - не би ни било потребно. Медији од мене праве „негативца. Изгледа да свака модерна прича мора имати негативца. Можда је тако. Можда у овим временима волети своју земљу значи бити спреман да те мрзи њена влада. Ја сам спреман да живим са том мржњом.”

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари