Амерички савезник не дозвољава пролаз најмање 300 камиона НАТО

ПАКИСТАН РЕАЛИЗУЈЕ МЕРЕ ОДМАЗДЕ ЗА ПОГИБИЈУ НАЈМАЊЕ 28 СВОЈИХ ВОЈНИКА

Хина Рабани Кар

  • Пакистански министар спољних послова Хина Рабани Кар рекао америчкој државној секретарки Хилари Клинтон да је хеликоптерски напад НАТО на пакистанске војнике анулирао сав напредак у поправљању нарушених односа две земље и  распалио бес у земљи
  • Шефови Стејт департмента и Пентагона, Х. Клинтон и Леон Панета, у заједничком саопштењу нагласили да „пажљиво изучавају насталу ситуацију“, обећали да ће о току истраге информисати пакистанско државно и војно руководство и „изразили наду да ће бити сачувано америчко-пакистанско партнерство на добробит народа обе земље“

        ПАКИСТАН је почео да реализује мере које је најавио против америчких и НАТО  снага у Авганистану. Блокирао је северни коридор  за снабдевање интервенционистичких трупа у Авганистану - затворивши за њих граничне прелазе Торкам и Чаман - па већ најмање 300 камиона НАТО натоварених храном, горивом и муницијом чека дозволу да настави пут.

        Сви су изгледи да ће на дизање рампе чекати још данима јер је затварање границе према Авганистану одмазда Исламабада за ударе НАТО-хеликоптера у којима су погинуло најмање 28 пакистанских војника.

        Возачи камиона тврде да их блокада границе излаже ризику од напада исламских екстремиста.

        У међувремену, пакистански министар спољних послова Хина Рабани Кар рекао је телефоном америчкој државној секретарки Хилари Клинтон да је напад на пакистанске војнике у суботу, за који Исламабад тврди да га је извео НАТО, анулирао сав напредак у поправљању нарушених односа две земље које су свих последњих година наступале као савезнице.

        Како је саопштено из канцеларије пакистанског премијера, Кар је рекао Клинтон да је напад неприхватљив, да је њиме исказано потпуно непоштовање за људске животе и да је тај поступак распалио бес у земљи.

        Пакистан је у знак одмазде такође наредио америчкој војсци да у року од 15 дана напусти војну базу Шамси у провинцији Балуџистан коју Пентагон користи за своје беспилотне летелице.

        Засад ништа није променило што су шефови Стејт департмента и Пентагона, Хилари Клинтон и Леон Панета, у заједничком саопштењу упутили саучешће „породицама жртава и народу Пакистана“, што су, нагласивши да „пажљиво изучавају насталу ситуацију“,  подржали „намеру НАТО да о свему спроведе детаљну истрагу“.

        Па још обећали да ће о току истраге информисати пакистанско државно и војно руководство и „изразили наду да ће бити сачувано америчко-пакистанско партнерство на добробит народа обе земље“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари