Бајден у Отави побркао Канаду са Кином и запретио Русији наставком „историјских санкција“

ПРВО РЕКАО ДА „АПЛАУДИРА КИНИ“, ПА СЕ ПОПРАВИО НАВОДЕЋИ ДА „АПЛАУДИРА КАНАДИ“, АЛИ ЈЕ УСЛЕДИО ОПШТИ СМЕХ

* Након `хорског` смејања у канадском парламенту, изговорио: „Сукоб у Украјини је показао да нема очигледније демонстрације нашег јединства од јединственог одговора на акције Русије. Канада и Сједињене Државе, заједно са коалицијом од 50 земаља, радиле су и раде да осигурамо да Украјина може да се брани“

____________________________________________________

         ЏОУ Бајдену је мало што засмејава своје Сједињене Државе.

         Наступиши пред парламентом у Отави, изговорио је, односно – био кренуо да изговара:

         „Данас аплаудирам Кини за активизацију... Извините, аплаудирам Канади“...

         Уследили су злгедања канадских посланика, па њихов – смех...

         Бајден је убрзо потом - на заједничкој конференцији за новинаре са канадским премијером Џастином Трудоом – рекао:

         „Намеравамо да наставимо да вршимо притисак на (руског председника Владимира) Путина преко историјских санкција и тарифа“.

         Његов говор у парламенту Канаде, како се и најављивало, био је посвећен јединству и кохезији Запада пред претњама оних који нису у западним савезима.

         Нагласио је да је јединство западних земаља пред тим претњама, укључујући и руску, непоколебљиво.

         „Сукоб у Украјини је показао да нема очигледније демонстрације нашег јединства од јединственог одговора на акције Русије. Били смо заједно и остајемо заједно да одбранимо суверенитет, да одбранимо демократију, да одбранимо слободу за себе и све који то желе. Канада и Сједињене Државе, заједно са коалицијом од 50 земаља, радиле су и раде да осигурамо да Украјина може да се брани“.

        - Зближавање Русије и Кине је преувеличано, a САД су и даље много боље у склапању савеза. Ми смо ти који ширимо савезе, наши противници нису – рекао је Бајден.

         Додао је да се не односи олако према приближавању Москве и Пекинга, али да Кина засад не може да понуди Русији било шта значајно за билатералну сарадњу:

         „Током последња три месеца слушам да ће Кина Русији обезбедити значајно оружје. Они то још нису урадили, али то не значи да неће“.

 

         Нимало случајно, председник САД се вратио 60 година уназад, мада – не импровизујући већ читајући написано:

         „Председник Кенеди је овде говорио 1961. и рекао, цитирам:

         „Ми имамо јединство једнаких и независних нација које живе на истом континенту. Наследници смо истих вредности, потпуно суверени партнери у једном историјском подухвату: да сачувамо слободу за себе и за друге – све који то желе. За све који то желе“.

          „За све који то жееле“, поновио је за Кенедијем амерички милитариста који се хвалио да је иницирао разарање Београда 1999-те, наших мостова и стратешке инфраструктуре...

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари