Четвртина грађана ЕУ никада није користила интернет

Румуни и Бугари нису ништа испред Србије иако су у формално у ЕУ

  • Румунија је на врху ове листе, са 54 одсто грађана који нису никад били на мрежи, а на крају је Шведска, само пет одсто Швеђана није приступило интернету
  • Истраживање је обухватило и број домаћинстава са приступом интернету. Тако се Холандија нашла на врху листе са 94 одсто, следе Шведска и Луксембург, у свакој 91 одсто, и Данска 90 одсто. Са друге стране, само 45 одсто бугарских домаћинстава им приступ интернету, а 47 одсто домаћинстава у Румунији

         БРИСЕЛ, (ФоНет) - Четвртина грађана у Европској унији (ЕУ) никад није користила интернет показало је истраживање Еуростата, које је обухватило грађане ЕУ старсти од 16 до 74 године.

         Истраживање је показало да 24 одсто грађана Уније никада није приступило глобалној мрежи, преноси ББЦ.

         Еуростат наводи да је стање, у односу на 2006. годину, боље и подсећа да је пре пет година, 42 одсто грађана ЕУ није користило интернет.

         Румунија је на врху ове листе, са 54 одсто грађана који нису никад били на мрежи, а на крају те листе је Шведска, само пет одсто Швеђана није приступило интернету.

         Велика Британија је заузела шесто место од 27 држава ЕУ, са 11 одсто оних који нису корисници интернета.

         Подаци показују да расте јаз између веб оријентисаног севера у односу на сиромашније земље са југа и истока.

         `Дигитална агенда ЕУ` обавезује да се број оних који не користе интернет до 2015. смањи на 15 одсто.

         Истраживање Еуростата је обухватило 214.580 грађана, у 149.331 домаћинстава.

         Према објављеним подацима, више од половине грађана ЕУ користи интернет сваки дан, док нешто више од две трећине испитаника користи интернет макар једном седмично.

         У ЕУ, мушкарци нешто чешће приступају глобалној мрежи, 75 одсто у односу на 65 одсто жена.

         Истраживање је обухватило и број домаћинстава са приступом интернету.

         Тако се Холандија нашла на врху листе са 94 одсто, следе Шведска и Луксембург, у свакој 91 одсто и Данска 90 одсто.

         Са друге стране, само 45 одсто бугарских домаћинстава има приступ интернету, а 47 одсто домаћинстава у Румунији.

         У Великој Британији, приступ интернету има 85 одсто домаæинстава, и ова земља се налази испред Немачке, Ирске, Француске и Шпаније.

         Еуростат наводи и да је у порасту број корисника који користе брзи интернет, око 68 одсто домаћинстава широм ЕУ, скоро двоструко више у односу на 2006., када је приступ брзом интернету имало 30 одсто домаћинстава.

         У електронској трговини, предњачи Велика Британија где је 82 одсто корисника интернета куповало робу и плаћало услуге путем интернета у протеклих 12 месеци.

         У ЕУ као целини, 56 одсто корисника интернета чита вести онлајн, 54 одсто тражи информације које су у вези са здрављем, 53 одсто корисника учествује у активностима које су у вези са друштвеним мрежама, а 10 одсто је гласало путем интернета или учествовало у неким онлајн саветовањима.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари