ЦИА у самом центру Букурешта држала тајни затвор за мучења

И у румунској престоници постојала америчка `црна локација`

  • Затвор у Букурешту -  је мучен и Калид Шеик Мохамад, идејни творац терористичког напада у САД 11. септембра 2001. - био је "скривен" на највидљивијем месту, свега неколико минута хода од главне улице у Букурешту

         ЗАГРЕБ, (ФоНет) - Новинари америчке агенције Асошијетед прес, немачке телевизије АРД и новина Зидојче цајтунг открили су да је постојао тајни затвор ЦИА у центру Букурешта, где су испитивани и мучени неки од најпознатијих светских терориста.

         Локација затвора је све до сада била непозната, али су новинске агенције уз помоћ бивших агената успеле да лоцирају злогласну зграду, и то у центру Букурешта, преноси хрватски портал Индеx.хр.

         За разлику од комплекса ЦИА у руралном делу Литваније или комплекса пољске војске, који су прилично изоловани, овај у Букурешту, био је "скривен" на највидљивијем месту, свега неколико минута хода од главне улице у Букурешту.

         Затвор у Букурешту био је део мреже "црних локација" којима је управљала америчка обавештајна агенција, а сличне су "институције" постојале и Пољској, Тајланду и Литванији.

         Ти објекти су затворени 2006. године, а ЦИА је програм притварања и испитивања обуставила 2009. године, иако постоје индиције да се пракса мучења приликом испитивања у ЦИА задржала и данас.

         Букурештански случај је специфичан јер је ЦИА користила владину зграду, чији је код био "Јарка светлост", а која није била изолована.

         У овој згради, између осталих, био је мучен и Калид Шеик Мохамад, идејни творац терористичког напада у САД 11. септембра 2001, потврдио је новинарима бивши агент ЦИА који је упознат са збивањима у затвору.

         Данас. зграду користи Национална канцеларија за поверљиве информације, у којој се чувају поверљиве информације из НАТО и ЕУ.

         Адриан Камарасан, бивши шеф ове канцеларије потврдио је да је подрум зграде једна од најсигурнији просторија у Румунији.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари