Дамаск оптужио Арапе да отварају врата западној интервенцији против Сирије

Арапска лига – према очекивањима – увела санкције против Сирије

 

  • Симптоматично је да су Уједињене нације баш уочи одлуке Лиге – за земљу која последњих деценија никада није имала глад – објавиле да је у Сирији тобоже потребна помоћ у храни за око 1,5 милион људи. Уз наглашавање да засад није прихваћен француски предлог о успостављању хуманитарних коридора или безбедносних хуманитарних зона у Сирији

        ШЕФОВИ дипломатија Арапске лиге договорили су се о увођењу санкција против Либије. `За` је гласало чак 19 од укупно 22 државе-чланице.

          Како се и очекивало, Лига се одлучила за замрзавање банковних рачуна чланова сиријске владе, забрану званичницима режима Башара Асада да посећују арапске државе и забрану целог низа комерцијалних и финансијских аранжмана са Дамаском.

          У стилу својих западних ментора, Лига је објавила да се није одлучила ни за једну меру која би `погађала народ Сирије`.

          Санкције су уследиле након што је званични Дамаск одбацио захтем Лиге да се њеним `посматрачима` дозволи да посете градове у којима се сукобљавају прозападна опозиција, полиција и Асадове присталице.

          Сиријски министар иностраних послова, Валид Муалем, одлуке Лиге назвао је арапским `давањем зеленог светла (Западу) за интернационализацију ситуације у Сирији и мешање у њене унутрашње ствари».

          Муалем је – признајући да се Лига формално противи таквом мешању – указао да му она широм отвара врата јер истовремено позива генералног секретара УН да `предузме неопходне мере, у складу са Повељом Уједињених нација`. А то је – упозорио је шеф сиријске дипломатије - `призивање стране интервенције него ли њено спречавање`.

          Симптоматично је да су Уједињене нације баш уочи одлуке Лиге – за земљу која последњих деценија никада није имала глад – објавиле да је у Сирији тобоже потребна помоћ у храни за око 1,5 милион људи. Уз наглашавање да засад није прихваћен француски предлог о успостављању хуманитарних коридора или безбедносних хуманитарних зона у Сирији.

          Изи истог извора – и арсенала -  је и тврдња да `око три милиона Сиријаца, од 20,5 милиона становника, трпи због последица насилног гушења побуне против режима`.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари