Демонстранти иза којих стоје САД блокирали зграду владе и не дају Ганзурију да уђе

ГЛАВНИ ГРАД ЕГИПТА ПОНОВО ПРЕД ВЕЛИКИМ ПОТРЕСИМА

  • Стиуација је веома експлозивна јер противници војног режима маршала Тантавија позивају на нови „милионски марш“, а присталице војске се окупљају на тргу Абасија
  • Америчка администација - баш „на време“ - јавно затражила да војна власт Египта „одступи“. У египатским условима то је фактички труба која свира јуриш
  • Бела кућа поново дестабилизује Египат  јер на његовом челу  жели свог човека - бившег шефа МАГАТЕ  Мохамеда ел-Барадеија који јој је свих последњих година ревносно сервирао лопте против Ирана

        ГЛАВНИ град Египта као да поново постаје позорница нове велике политичке драме којом диригују моћне скривене унутрашње и још моћније и још скривеније стране снаге.

        Каирски трг Тахрир поново је пун демонстраната незадобољних именовањем Камала ал-Ганзурија за новог премијера, а ситуација је много експлозивнија него током протеклих пет дана јер се истовремено окупљају - само на тргу Абасија - и присталице актуелног војног режима на челу са маршалом Хусеином Тантавијем.

        Демонстранти не само да не крију да су незадовољни именовањем Ганзурија него су и блокирали седиште владе које је недалеко од Тахрира. Њихови говорници отворено упозоравају војни врх да уопште немају намеру да „Мубараковом премијеру“ дозволе да уђе у зграду владе.

        Њихова кураж је лако схватљива с обзиром да је америчка администација - баш „на време“ - јавно затражила да војна власт Египта „одступи“. У египатским условима ово је фактички труба која свира јуриш.

        Можда се Тантави и неће предати без борбе. Неколико хиљада присталица војске окупило се на тргу Абасија и планира да крене на Тахрир, али их војска - засад - позива да то не раде.

        Охрабрени из Bашингтона, демонстранти позивају на нови „милионски марш“. Још су далеко и од 100.000 али су 25. новембар већ назвали  „Петком последње шансе“.

        Седамдесетосмогодишњи Ганзури је економиста који је раније био премијер под владавином бившег председника Хоснија Мубарака од 1996. до 1999. године.

        Након масовног устанка почетком године, Ганзури се дистанцирао од Мубарака током једног интервјуа на телевизији, након чега га је одређени број активиста препоручио за будућег кандидата за председника.

        То Вашингтону није довољно, а и не уклапа се уњегове планове. Бела кућа на челу Египта жели свог човека - бившег шефа МАГАТЕ  Мохамеда ел-Барадеија који јој је свих последњих година ревносно сервирао лопте против Ирана.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари