Ердоган поново председник Турске: у Цариграду отпевао Duyanlara Duymayanlara, у Анкари објавио "век Турске"

ДОБИО 52 ОДСТО ГЛАСОВА, А АМЕРИЧКИ КАНДИДАТ“ КЕМАЛ КИЛИЧДАРОГЛУ – 47,92  ОДСТО

* Стари-нови турски лидер крај бројања гласова дочекао у Цариграду. Незванично: зато што је зазирао да ће – ако опозиција покуша да оспори резултате гласање – ту бити „епицентар побуне“. Када је опасност минула, са супругом Емином и најближим сарадницима попео се на аутобус и славио са десетинама хиљада присталица

* Честитке на победи већ су му упутили лидери Русије, Белорусије, Азербејџана, Француске, Венецуеле, Јерменије, Србије, Мађарске, Узбекистана и Катара

* Владимир Путин је оценио да је Ердоганова победа „резултат његовог самопрегорног рада“ на челу Турске. Пре свега на плану јачања његог суверенитета и независности државног курса. Доналд Трамп је честитао Ердогану "велику и заслужену победу". Назвао га је својим пријатељем и "човеком који воли своју земљу и велики турски народ"

___________________________________________________

         РЕЏЕП Тајип Ердоган је поново изабран за шефа турске државе. Упркос свему што су урадили Американци да га у томе онемогуће.

         У другом кругу председничких избора побједио је са 52,08 одсто освојих гласова.

         Саме изборе је назвао „празником турске демократије“ и захвалио се бирачима на поверењу које су му поново указали.

         Кандидат удружене опозицје - Кемал Киличдароглу – освојио је 47,92 одсто гласова.

         Мање корекције су могуће јер се ради о резултатима на 98,88 одсто пребројаних гласачких листића.

         Излазност је била преко 84 одсто.

         Ердоган се из Анкаре ноћас обратио сународницима и прогласио да је почео "век Турске".

         Он је крај бројања гласова дочекао у Цариграду. Незванично: зато што је зазирао да ће – ако опозиција покуша да оспори резултате гласање – ту бити „епицентар побуне“.

         Када је та опасност минула, са супругом Емином и најближим сарадницима попео се на аутобус и окупљеним десетинама хиљада присталица отпевао композицију Duyanlara Duymayanlara,

         Честитке на победи већ су му упутили лидери Русије, Белорусије, Азербејџана, Јерменије, Француске, Венецуеле, Србије, Мађарске, Узбекистана и Катара.

         Путин је оценио да је Ердоганова победа „резултат његовог самопрегорног рада“ на челу Турске. Пре свега на плану јачања његог суверенитета и независности државног курса.

         Доналд Трамп је честитао Ердогану "велику и заслужену победу". Назвао га је својим пријатељем и "човеком који воли своју земљу и велики турски народ".

         Први круг председничких избора одржан је 14. маја.

          Ердоган је освојио 49,51% гласова, а Кıлıцдароглу - 44,88%.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари