Британце плаше да ће им са изласком из ЕУ у наредних 15 година бити лошије него ако остану

ЧАК И АКО ЛОНДОН СА ЕВРОПСКОМ УНИЈОМ ЗАКЉУЧИ СПОРАЗУМ О СЛОБОДНОЈ ТРГОВИНИ

  • Противници Брегзита обезбедили да у медије дође извештај са „мрачним прогнозама”

          ПРОЦУРЕЛИ извештај с тмурним економским прогнозама за Велику Британију распламсао је расправу око изласка земље из Европске уније.

          Присталице Брегзита су данас оцениле да је објављивање документа покушај да се омете излазак из ЕУ, док су проевропски посланици оптужили Владу да крије лоше вести.

          У процени направљеној за владу, која је објављена на сајту Базфид (БуззФеед), наводи се да ће Великој Британији у сваком случају бити лошије после Брегзита, без обзира на споразум о трговини који постигне с Унијом.

          Наводи се да би са споразумом о слободној трговини, у наредних 15 година раст био пет одсто нижи него по садашњим прогнозама. У случају да нема договора, раст би био осам одсто нижи, а у случају да Велика Британија остане на јединственом тржишту ЕУ, пад би био два одсто.

          Државни секретар у министарству за Брегзит Стиви Бејкер је рекао да је објављени документ на Базфиду “селективна интерпретација прелиминарне анализе”.

          “То је покушај да се подрије наш излазак из ЕУ”, рекао је он.

          У напетој дебати у доњем дому парламента Бејкер је рекао да су се претходна предвиђања о стрмоглавом паду привреде после референдума 2016. године, засад, показала као погрешна.

          Проевропски посланици су оптужили владу за заташкавање и тражили објављивање свих интерних документа с проценама Брегзита на привреду.

          “Мањак транспарентности није у националном интересу”, рекла је лабуристкиња Хилари Бен.

          Бејкер је рекао да Влада неће објавити своје анализе док трају преговори с ЕУ, зато што би то “сигурно угрозило национални интерес”.

          Велика Британија треба да изађе из ЕУ у марту 2019, али још нису почели преговори Лондона и Брисела о будућим трговинским односима. Влада Велике Британије наводи да жели “блиске и специјалне” трговинске односе с ЕУ.

          Горњи дом парламента је данас почео да разматра предлог закона о изласку из ЕУ, кључни закон који треба да пренесе хиљаде закона ЕУ у британско законодавство када земља изађе из Уније. Без тога Велика Британија би имала велику празнину у својим законима.

          Већина посланика горњег дома се противи Брегзиту и покушаће да направи велике измене у закону.

          (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари