Чешки парламент затражио од своје владе да блокира расподела избеглица по земљама-чланицама ЕУ

„БИРОКРАТСКИ ОДРЕЂЕНЕ КВОТЕ СУ НЕИЗМЕРНА БУДАЛАШТИНА И ОСНОВНА ПОЛИТИЧКА ЗАБЛУДА ЕУ”

          ПРЕДСТАВНИЧКИ дом Парламента Чешке је вечерас гласовима свих девет парламентарних странака затражио од Владе да у оквиру предлога реформе политике азила ЕУ блокира прерасподелу избеглица по земљама-чланицама.

          Гласовима 163 од присутних 165 посланика, усвојен је позив Влади да одбије предлог Европске комисије да се у евентуално будућим миграционим кризама избеглице прерасподеле у земље које нису на “првој лини удара таласа миграције”, и да буду финансијски кажњене оне које не пристану на такав механизам.

          “Парламент позива Владу да се у реформи Даблинских правила испусти механизам прерасподеле и да, у крајњем случају, блокира његово усвајање. Наглашава да одговорност у одлучивању о азилу треба да сносе искључиво земље чланице које саме, у складу са обавезама из међународног и европског права, одлучују о условима међународне правне заштите на својој територији”, стоји у захтеву посланика Влади.

          Посланици су затражили од Владе и да издејствује да се одлуке о политици азила у ЕУ доносе консензусом, а не прегласавањем, и поздравили оне предлоге из реформе који ће помоћи да се спречи злоупотреба азила и убрзати депортовање имиграната којима азил у ЕУ не буде одобрен.

          Подршку борби против избегличких квота Влада у оставци милијардера Андреја Бабиша добила је са свих страна политичког спектра и од ксенофобних, антиисламских екстремиста, али и од проверопских странака.

          “Бирократски одређене квоте су неизмерна будалаштина и основна политичка заблуда ЕУ. Чешки званичници би, међутим, о томе требало озбиљно да преговарају у ЕУ, а не да се понашају смешно, популистички, као мало дете које седи на ноши и дере се на маму: 'Не, не, не, не, нееееећу!' “, казао је у расправи почасни председник проевропске опозиционе либералне странке ТОП09, бивши шеф чешке дипломатије Карел Шварценберг.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари