Да ли је Матарела повећао шансе евроскептика да преузму власт у Италији?

НА ЧЕЛО ПРИВРЕМЕНЕ ВЛАДЕ – ДО ПРЕВРЕМЕНИХ ИЗБОРА – ПОСТАВИО „ЧОВЕКА ММФ”

          У ИТАЛИЈИ је, макар тако делује, опет на делу нови политички заокрет који дугорочно посматрано неће ићи наруку Бриселу, али ће се допасти евроскептичном делу континента, као и Британцима који излазе из Европске уније.

          Претходни заокрет изазвао је председник државе Серђо Матарела који је одбивши да министар економије буде човек који позива Италију да напусти евро спречио да антимигрантски настројена Лига и покрет Пет звезда формирају власт.

          Уместо тога, Матарела је бившег званичника Међународног монетарног фонда Карла Котарелија, званог „Господин Маказе” (јер заговара ригорозне мере штедње), поставио за премијера привремене владе – до нових, вероватно септембарских избора.

          Али, изигране странке кренуле су у контранапад у намери да Матарелино „не” преокрену у своју корист ширећи бес јер им је ускраћена власт, али, како кажу,  само тренутно.

          Упућени у прилике оцењују да Матарела заиста јесте само привремено одложио њихов долазак на власт, а уједно још више разбеснео бирачко тело и ујединио до јуче сукобљене странке које гаје антагонистички став према бриселској политици, понајвише оној која се тиче мера штедње и начина решења мигрантске кризе која се „води преко италијанске кичме”.

          http://www.politika.rs/scc/clanak/404629/Italijanski-evroskeptici-obecav...

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари