Додон: Блокираћу покушај да се у Устав Молдавије упише да је ЕУ наш стратешки циљ

УПОЗОРИО ДА ЋЕ - БУДЕ ЛИ МОРАО - ЗАТРАЖИТИ КОНСУЛТАТИВНИ РЕФЕРЕНДУМ О КУРСУ ЗЕМЉЕ

Игор Додон

  • Председник Молдавије Игор ДОДОН: До краја ове године ћу отпутовати у Брисел да размотримо питање „евроинтеграција“. Зар ће сама Европска унија дозволити даље измотавање са европским симболима и вредностима, као што се то у Молдавији радило током протеклих осам година? Зар ће дозволити да се преко ЕУ поправљају имиџи партија са проблематичном репутацијом? Предочићу им: ако се са тиме сагласите - не чудите се што у Молдавији пада поверење у Европску унију!

        ПРЕДСЕДНИК Молдавије Игор Додон саопштио је да ће блокирати иницијативу владајуће Демократске партије (ДПМ) да се у Устав земље упише да улазак у састав Европске уније њена „стратешка оријентација“.

        Своју намеру додатно је образложио на конференцији за медије у Кишињеву и прецизирао:

        „Блокираћу ту иницијативу свим доступним средствима. Ако ДПМ - у пркос томе - буде и даље гурала своју иницијативу, затражићу консултативни референдум о спољнополитичком курсу земље. И, верујте ми: већина неће гласати за такозване евроинтеграције“.

        Додон је истовремено обећао да неће даље појачавати политичке поделе и страсти поводом „евроинтеграција“.

        Оценио је, иначе, да владајуће демократе - које су за осам година урушиле националну економију и огрезле у корупционашке скандале - „уставном иницијативом“ желе да поправе сопствени политички рејтинг.

        „Они желе - упозорио је Додон сународнике - да буду већи католици од папе римског. Само, колико год пута да се изговори „алва“ - од тога, како опомиње једна руска пословица, никоме у устима нће бити слађе“.

        Лидер ДПМ- молдавски тајкун Владимир Плахотњук - претходно је објавио да ће владајућа коалиција предложити парламенту да се у Устав Молдавије унесе да су „европске интеграције“ стратешки циљ и оријентација земље.

        Притом се позвао на одлуку Уставног суда Молдавије од 9. септембра 2014. у којој се наглашава да је „оријентација на европске демократске вредности главни елемент уставног идентитета Молдавије“.

        Додон је објавио да ће до краја ове године отпутовати у Брисел са намером да размотри питање „евроинтеграција“. И додао:

        „Зар ће сама Европска унија дозволити даље измотавање са европским симболима и вредностима, као што се то у Молдавији радило током протеклих осам година? Зар ће дозволити да се преко ЕУ поправљају имиџи партија са проблематичном репутацијом? Предочићу им: ако се са тиме сагласите - не чудите се што у Молдавији пада поверење у Европску унију!“

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари