Клаус: Брегзит није опасност већ шанса за ЕУ да се из темеља трансформише

БИВШИ ЧЕШКИ ПРЕДСЕДНИК УВЕРЕН ДА ЈЕ ПО ЕВРОПУ ОПАСНО ШТО СЕ ИНТЕГРАЦИЈА ИЗРОДИЛА У - УНИФИКАЦИЈУ

Вацлав Клаус

  • „Први корак који треба направити сада је зауставити у потпуности свако даље продубљивање евроинтеграције. Зауставити нове прописе који долазе из Брисела у земље чланице. Други би био повратак натраг на неко место. Оптимално би било вратити се пред споразум из Мастрихта јер он је био прекретница“

        БИВШИ председник Чешке Вацлав Клаус оценио је да Брегзит није опасност већ шанса за Европску унију да се трансформише из темеља онако како су цео друштвени и економски систем својевремено трансформисале комунистичке земље после пада гвоздене завесе.

        „Још од времена комунизма, ја сам присталица европске интеграције, али тај процес се променио уговором из Мастрихта а још више Лисабонским споразумом и постао је нешто сасвим друго од евроинтеграције - унификација“, казао је Клаус у интервјуу за руску телевизију РТ.

       Пажњу чешких медија интервју је привукао данас због најаве „Распад ЕУ би могао да буде шанса за спас ЕУ - бивши чешки председник Вацлав Клаус“, иако се Клаус у њему супротно најави залагао за опстанак трансформисане ЕУ, чак помирљивије него што то чини у изјавама за чешке медије.

        „Брегзит не бих назвао проблемом, не бих рекао да је опасност, рекао бих да је шанса, потенцијал за будућност. Брегзит је био важан фактор, али ја се надам да ће ЕУ коначно почети да се реструктурира и трансформише. Ми смо након пада комуниста организовали радикалну, драматичну трансформацију целог система. Уверен сам да је ЕУ данас потребно нешто веома слично“, казао је Клаус.

        Бивши чешки председник казао је да повремено претерује, провоцира па на питање како да Европа постане боља одговара драматично: лако, да се ратосиља ЕУ, а у интервјуу за руску телевизију рекао је да је потребно да се одустане од унификације Европе и да се ЕУ врати лабавијој сарадњи појединих националних држава.

        „Први корак који треба направити сада је зауставити у потпуности свако даље продубљивање евроинтеграције. Зауставити нове прописе који долазе из Брисела у земље чланице. Други би био повратак натраг на неко место. Оптимално би било вратити се пред споразум из Мастрихта јер он је био прекретница. Али, то је дугорочни циљ“, казао је Клаус.

        Сличан концепт неопходних промена ЕУ и жељу да Брегзит искористе као шансу за трансформацију ЕУ у лабаву заједницу националних држава окупљених само око економске сарадње и одбране и безбедности имају у региону мађарски премијер Виктор Орбан и лидер пољске владајуће странке Право и Правда Јарослав Качињски.

        Док Качињски и Орбан, као и Вацлав Клаус, сматрају да је нужно мењати Лисабонски споразум, чак можда склопити нови основни европски споразум, Чешка и Словачка то категорично одбијају и не желе толико лабављење веза у евроинтеграцији.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари