Марин Ле Пен обећала да ће Француску извести из NATO

ПРЕДСТАВИЛА СВОЈ ПРОГРАМ ЗА ПРЕДСЕДНИЧКЕ ИЗБОРЕ СА 144 ТАЧКЕ

Марин Ле Пен

  • У програму написала и ово: „Сматрам неопходним да Француска напусти војну команду NATO јер је то предуслов да нас не могу увући у ратове који нису у нашем интересу... Ми морамо обезбедити своју одбрамбену способност у свим сферама. За то нам је потребна стратешка независност, као и војно-индустријски комплекс у пуном формату“

        ЛИДЕР француске партије Национални фронт - Марин Ле Пен - представила је свој програм за председничке изборе у којем сународницима обећава иступање земље из NATO и јачање сопствених оружаних снага.

        Њен програм има 144 тачке, а Ле Пен - према анкетама - има добре изгледе да уђе у други круг председничких избора који ће се одржати овог пролећа.

        У делу програма са насловом „Присилити на уважавање Француске“, написала је и ово:

        „Сматрам неопходним да Француска напусти војну команду NATO јер је то предуслов да нас не могу увући у ратове који нису у нашем интересу... Ми морамо обезбедити своју одбрамбену способност у свим сферама. За то нам је потребна стратешка независност, као и војно-индустријски комплекс у пуном формату“.

        Нагласила је да ће - буде ли изабрана за председника Француске - већ током првог петогодишњег мандата подићи удео војног буџета у БДП на два па на три одсто.

        Додала је да ће „два одсто од националног БДП“ чак унети у устав земље као минимални ниво одбрамбених расхода јер је то предуслов и да француски ратни бродови буду стално присутни у светским морима и океанима. Чак је прецизирала да ће број војника повећати за 50.000 и иницирати изградњу другог носача авиона коме ће дати име „Ришеље“

        Лидерка Националног фронта обећала је бирачима и успешно финансирање модернизације нуклеарних снага, али других родова оружаних снага.

        Изјаснила се и за постепено увођење обавезног војног рока у трајању од три месеца.

        Обећала је у програму и да ће водити реалистичну, стабилну и уравнотежену спољну политику.      

        Први круг председничких избора у Француској је 23. априла а други - 7. маја.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари