Марин Ле Пен обећава да ће Француску извести из ЕУ, NATO и еврозоне

НА ЛИСТИ НАЈПОПУЛАРНИЈИХ ФРАНЦУЗА - ПРВИ ПУТ СЕ НАШЛА ИСПРЕД ГЛАВНОГ РИВАЛА ФРАНСОА ФИЈОНА

Марин Ле Пен

  • У интервјуу грчком листу „Киријакатики Демократија“ рекла: „Европска унија је нож у срцу националних суверенитета европских држава, а евро није валута него инструмент за уцењивања који Брисел користи за реализацију своје политике“
  • Најавила и за шта ће се борити: „Европска унија треба да буде слободна конфедерација држава које поштују национални суверенитет. А ММФ мора да буде ликвидиран“

        ЛИДЕРКА Националног фронта - Марин Ле Пен - попела се на 37-мо место на листи најпопуларнијих Француза.

        Гледано са стране, не изгледа превише убедљиво, али је на тај начин - по први пут - претекла Франсоа Фијона који ће јој, по свим проценама, бити главни ривал у предстојећој борби за функцију шефа државе.

        Бивши премијер Фијон се на тој листи налази на 42-ом месту.

        Прво место на листи држи глумац Омар Си.

        Иначе, најновија анкета је показала да ће Фијон и Ле Пен у првом изборном кругу (биће одржан 23. априла) освојити 26, односно 24 одсто гласов и ући у други круг (одржаће се 7. маја).

        По тој истој анкети, Фијон ће у другом кругу победити убедљиво - 67:33 одсто.

        Ле Пен је, иначе, у интервјуу грчком листу „Киријакатики Демократија“ рекла да ће Frexit (излазак Француске из ЕУ) бити важна тачка њеног изборног програма:

        „Шта је Европска унија? То је структура створена без узимања у обзир мишљења европских народа. Њен врх чини олигархија банака и технократе попут Јункера и остлих које никада није бирао ни један народ. А та структура делује у интересу немачких и француских банака које воде своју економску политику уз пуни презир народа које уцењују“.

        Ле Пен је посебно нагласила: „Европска унија је нож у срцу националних суверенитета европских држава, а евро није валута него инструмент за уцењивања који Брисел користи за реализацију своје политике“.

        На удару њеног изборног програма, како се и могло очекивати, биће и NATO за који је у истом интервјуу рекла:

        „NATO више напросто није потребан. Тај војни блок је бо створен у време када је постојао Варшавски уговор, а заједно са њим и опасност од ширења комунистичког Совјетског Савеза. Више нема ни СССР ни Варшавског уговора. Вашингтон подржава NATO ради остваривања својих циљева у Европи“.

        Ле Пен је истакла да ће Француска, ако је она буде водила, иступити из ЕУ и NATO, а из еврозоне „заједно са другим државама-чланицама.

        Додатно проценила да ће - после Француске - ЕУ напустити и Португал, Италија, Шпанија, Ирска, грчка и Кипар. Па подвукла:

        „Идеално би било да све те земље напусте ЕУ истог дана кад и Француска. Покушаћу да их убедим да то учине. Народи Европе морају мати право да гласају за своје ослобађање од ропства и уцењивања са стране технократа из Брисела и да врате суверенитет својм земљама“

        Посебно се позабавила евром, оценивши: „Где је евро - тамо расту цене, порези и незапосленост, тамо падају плате и пензије“.

        На крају је указала: „Европска унија треба да буде слободна конфедерација држава које поштују национални суверенитет. А ММФ мора да буде ликвидиран.“

Оптужила Ципраса и његову партију да су „издали Грчку“

        ВЛАДАЈУЋУ грчку партију СИРИЗА , чији је лидер премијер Алексис Ципрас, Марин Ле Пен је оптужила да је „издала Грчку“.

        Подсетила је да су Грци на референдуму гласали против ултиматума кредитора, а да је Ципрас подлегао уценама и прихвато услове ЕУ и кредитора.

        На крају је рекла: „Демократија се родила у Грчкој и не сме умрети у Грчкој иако је СИРИЗА издала своју земљу“. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари