Меј обећала Северној Ирској да ће између ње и Републике Ирске остати „мека граница“

СЕВЕРНА ИРСКА ВЕЋИНСКИ ГЛАСАЛА ЗА ОСТАНАК У ЕУ, А ОНА РЕКЛА:

„НИКО НЕЋЕ ГРАНИЦЕ ИЗ ПРОШЛОСТИ“

Тереза Меј на конференцији у Белфасту

  • Од 1922. становници Ирске и Велике Британије уживају слободно кретање између две целине у оквиру Заједничке зоне путовања, која предвиђа минималне граничне контроле. Међутим, многи становници Северне Ирске страхују да ће изласком Велике Британије из ЕУ бити враћене граничне контроле са Ирском

        БРИТАНСКА премијерка Тереза Меј одбацила је данас током посете главном граду Северне Ирске, Белфасту, враћање на „границе из прошлости“ и увођење царинских граница са суседном Ирском после гласања Британије да изађе из ЕУ.

        „Нико не жели да се врати на границе из прошлости“, рекла је Меј на конференцији за штампу у Белфасту и обећала да ће се наћи практично решење за два дела острва, када Британија изађе из Европске уније.

        Она је рекла да ће Северна Ирска наравно имати границу са Републиком Ирском, која ће остати чланица Европске уније, али је указала и да су Велика Британија и Република Ирска имале Заједничку зону за путовања и много година пре него што су две земље постале чланице Уније.

        После Шкотске и Велса, Тереза Меј у Северној Ирској завршава обилазак конститутивних чланица Велике Британије, мање од две недеље од када је дошла на место премијера и обећала да ће штитити јединство земље.

        У Белфасту она се састала са северноирском премијерком Арлин Фостер коју намерава да укључи у припрему Брегзита.

        Северна Ирска, Шкотска и град Лондон су већински гласали против Брегзита на референдуму од 24. јуна.

        „Јасно сам рекла да ћемо успешно спровести излазак Велике Британије из Европске уније. То значи да то треба такође да буде добро и за Северну Ирску, укључујући и у односу на њену границу са Републиком Ирском“, која је чланица ЕУ, рекла је Тереза Меј раније у саопштењу.

        Од 1922. становници Ирске и Велике Британије уживају слободно кретање између две целине у оквиру Заједничке зоне путовања, која предвиђа минималне граничне контроле. Међутим, многи становници Северне Ирске страхују да ће изласком из ЕУ бити враћене граничне контроле са Ирском, што би могло да нашкоди и привредној размени између два дела острва.

        Током референдумске кампање активисти за останак у ЕУ упозоравали су да би излазак из Европске уније могао да изазове период нестабилности у том региону где дисидентске републиканске групе и даље могу да делују, и 20 година од потписивања Споразума на Велики петак.

        Тај споразум потписан је 1988. да се оконча сукоб између присталице уније са Великом Британијом и националиста који су тежили унијом са Ирском. У сукобима је погинуло 3.500 људи између 1969. и 1998.

        „Мир и стабилност у Северној Ирској биће увек један од приоритета моје владе“, рекла је Тереза Меј у саопштењу.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари