The Daily Express: Крах еврозоне неизбежан иако Макрон и Меркел чине све да буде избегнут

ФРАНЦУСКА ЛАНСИРАЛА ИДЕЈУ ЈЕДИНСТВЕНОГ БУЏЕТА ЕВРОЗОНЕ, АЛИ НЕМАЧКА ОД ЊЕ ЗАЗИРЕ

          УПРКОС томе што Француска и Немачка покушавају да ојачају свој савез и да заједно подржавају евро – крах еврозоне је неизбежан – оценио је за The Daily Express експерт који је 13 година радио у ММФ.

          Лист његово име не открива, али даље цитира његову прогнозу са овим образложењем:

          „Земље које су прешле на евро, уништивши своје валуте,нису успел да се договоре о главном: да јаке економије еврозоне помажу слабима, како би се разлика међу њима смањивала. Поврх свега, кредити су дати Грчкој и Португалу, а остале сиромашне земље ЕУ  остале су без помоћи”.

          The Daily Express даље цитира истог експерта:

          „Задуженост сиромашних земаља пред Европском банком наставља да расте и зато оне могу почети да иступају из еврозоне. То ће им омогућити да фактички престану да плаћају камате, а потом и саму главнуцу дугова. Популизам које се појачава и све боље котира у неким земљама ЕУ – узео је на нишан пре свега евро и редовно по њему пуца. То је део програма за долазак популиста на власт”.

          The Daily Express још наводи да нови француски председник Емануел Макрон лансира пројекат јединственог буџета еврозоне јер се нада да тако поправити и позиције своје земље, али Ангела Меркел од тога зазире.

          Зато што схвата и да би таква реорганизација много коштала и да би ти трошкови у доброј мери пали на њену земљу.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари