Брисел одсеца Британију од „безбедносних модула” навигационог система „Галилео”

НУДИ ЈОЈ ДА ПОНОВО ПРЕГОВАРА КАО „ТРЕЋА ЗЕМЉА” И ПОД МАЊЕ ПОВОЉНИМ УСЛОВИМА

  • Оценивши да “ЕУ игра грубо”, британски министар за науку Сем Гјимах за ББЦ рекао да је Велика Британија “помогла развијање система 'Галилео' “ и да жели да буде “део безбедносних елемената система”, као и да британске фирме имају фер услове за уговоре везане за “Галилео”

          ПРЕГОВОРИ о Брегзиту су стигли и до свемира, јер ЕУ и Велика Британија преговарају и о правима која ће Лондон имати на скупи систем сателитске навигације “Галилео” и његове безбедносно осетљиве информације.

          Главни преговарач ЕУ Мишел Барније рекао је да је Велика Британија, одлуком да напусти Унију, прекинула везе и с “Галилеом”, о којима може поново да преговара само као “трећа земља” изван ЕУ, и под мање повољним условима.

          Барније није рекао колико би ти услови били блиски условима које уживају чланице ЕУ.

          “Ниједна одлука није донета о будућој сарадњи Велике Британије и 'Галилеа'. Очигледно је да ће бити сарадње Велике и Британије и 'Галилеа', очигледно, као што је имају САД или Норвешка”, рекао је Барније новинарима.

          Свођење на, у најбољем случају, “пријатељску трећу земљу”, наљутило је британску владу која то види као тактику у преговорима који треба да буду окончани до јесени, да би излазак Велике Британије из ЕУ 29. марта 2019. протекао глатко.

          Британски министар за науку Сем Гјимах је за ББЦ рекао да је Велика Британија “помогла развијање система 'Галилео' “ и да жели да буде “део безбедносних елемената система”, као и да британске фирме имају фер услове за уговоре везане за “Галилео”.

          “ЕУ игра грубо”, рекао је Гјимах.

          Барније је, међутим, рекао да је Велика Британија, као чланица ЕУ, учествовала у доношењу једногласне одлуке да “неким информацијама треба заштити чланице”.

          Систем “Галилео” има неке безбедносне аспекте које само чланице ЕУ могу да користе у целости. “Треће државе” и њихове фирме не могу да учествују у развијању безбедносних модула, рекао је Барније.

          “Одлуке имају последице”, рекла је висока представница ЕУ за спољну политику Федерика Могерини, док су она и Барније истакли да је Лондон одлуком о Брегзиту одлучио да одједном напусти око 750 међународних споразума.

          Главни европски преговарач такодје изражава жаљење због спорости преговора о Брегзиту, и упозорио је да се ближи за то кључни самит ЕУ, крајем јуна.

          (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари