Меркел: Наши инвеститори чекају!

   ЗАГРЕБАЧКИ „ЈУТАРЊИ ЛИСТ” О ПОСЕТИ АНГЕЛЕ МЕРКЕЛ ХРВАТСКОЈ

Хрватска премијерка Косор и немачка канцеларка Меркел

  • ЈАДРАНКА КОСОР: На Косово идем ради јачања господарске сурадње. Сигурна сам да у Београду то разумију и да ћемо наставити дијалог и његовање добросусједских односа.

     ЗАГРЕБ - Пуно лијепих ријечи због завршетка преговора и проведних реформи, али и порука како се оне морају наставити те како за јачање господарске сурадње између Њемачке и Хрватске треба јачати траспаретност и правну сигурност.

     • Нијемци позитивно размишљају о Хрватској. Још требамо ојачати господарске односе!
     • Меркел долази дати потпору Косор, а Тадићу ће поручити: Нека вам Хрватска буде узор
     • Меркел и Саркози: Земље еурозоне више не смију имати дефицит у прорачуну!

     Тако би се могао сажети први посјет њемачке канцеларке Ангеле Меркел Хрватској. Челница једне од најважнијих држава ЕУ и једне од најјачих свјетских економија имала је једноипосатни сусрет у Банским дворима гдје је у четири ока разговарала с премијерком Јадранком Косор, али и с нашим изасланством а затим се упутила на Пантовчак гдје ју је примио предсједник Иво Јосиповић. Меркел је поновила је своје задовољство због завршетка приступних преговора због коге Хрватска може бити примјер свима у регији.

     - У Хрватску долазим на 20. годину независности и након што сте завршили преговоре. То је огроман успјех за који је заслужна цијела Хрватска, Влада, а посебно премијерка - рекла је Меркел која 'вјерује да ће и рефередум за приступање ЕУ добро испасти' иако је у том преговарачком процесу било тешких тренутака због чега су 'многи грађани изгубили вјеру'.

     Премијерка Јадранка Косор њемачку канцеларку дочекала је уз највише државничке почасти, уз црвени тепих и почасну бојну захвалила јој се на подршци Њемачке, а добродошлицу зажељела уз 'Драга Ангела'.

     Премда је Меркел опет похвалила начин на који смо ријешили спор са Словенијом, испунили преговарачка поглавља те посебно борбу против корупције и организираног крининала у којима су, каже, направљени велики кораци, није заборавила послати јасну поруку: тај пут морате наставити!

     Кад је о господарској сурадњи ријеч Меркел је такођер била изравна и неколико је пута поновила који су нужни предувјети како би Нијемци улагали у нашу земљу.

     - Њемачка има сталан интерес за добром господарском сурадњом. Пуно тога ће овисит о Хрватској да би се господарство развијало. Њемачким инвеститорима најважнији су транспаретни јавни натјечаји и правна сигурност. Након добрих искустава креће добар глас и дефинитивно расте повјерење у Хрватску - објаснила је. 

     Косор је потврдила како ће разговоре о инвестиција и господарској сурадњи наставити и за свачаном вечером коју је премијерка припремила за високу гошћу, а на којој су осим министара вањских послова Јандроковића, господарства Попијача те министра обране Божиновића био и потпредсједник Владе задужен за инвестиције Милошевић.

     - На додатном јачању сурадње наши ће сурадници радити и даље. Посебно на пројектима енергетике и инфрасуткруте - истакнула је Косор која је споменула само два пројекта која радимо у сурадњи с њемачким инвестиорима: вјеротроелектране Вратаруша изнад Сења тешке 70 милијуна еура те Луку Гаженицу у Задру од 236 милијуна еура.

     Меркел је најавила како ће на јесен у Загреб доћи предсједник Њемачко-хрватског господарског форума како би разговарао о јачњу господарске сурадње.

     Посебно је Меркел похвалила јачање фискалне одговорности у Хрватској. Премијерка је наиме, упознала њемачку канцеларку са Законом о фискалној одговорности те плановима да дефицит прорачуна до 2014. падне на 1,6 посто. За Меркел је то одличан пут јер ће, каже, на тај начин већ уласком у ЕУ Хрватска испунити увјете из Пакта о стабилности.

     - Нове земље чланице видјеле су да се данас преговори воде теже него прије. Прекомјерно задуживање није добро нити за ЕУ нити за државу чланицу која се задужује. Зато је смјер којим иде Хрватска добар, разуман и паметан. То поздрављам - нагласила је Меркел.

     КОСОР ИДЕ НА КОСОВО

    Премијерка Косор не очекује да ће њезин посјет Косову погоршати односе са Србијом

     - На Косово идем ради јачања господарске сурадње. Сигурна сам да у Београду то разумију и да ћемо наставити дијалог и његовање добросусједких односа. Не би било добро да постваљамо неке увјете у односу на неке треће земље - рекла је предсједница Владе одговарајући на новинарска питања на прес-конференцији с канцеларком Меркел.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари