Исламабад преиспитује односе са Вашингтоном и Бриселом!

ХЕЛИКОПТЕРИ НАТО ПОБИЛИ 28 ПАКИСТАНСКИХ ВОЈНИКА

  • Пакистанска влада и војни врх - после заједничког ванредног заседања - одлучили да преиспитају „дипломатске, војне и обавештајне споразуме и односе и са САД и са НАТО“
  • САД остављене две недеље да напусте тајну авио-базу Шамси на југозападу Пакистана коју користе америчке беспилотне летелице

            ЗВАНИЧНИ  Исламабад саопштио је да ће потпуно преиспитати своје односе са САД и оставио америчкој војсци рок од 14 дана да „потпуно ослободи базу Шамси“.

            Овакав заокрету америчко-пакистанским односима био је, колико до јуче, поптпуно незамислив, с обзиром да је Исламабад био стратешки савезник Беле куће у региону. А до заоштравања није дошло ни из каквих ирационалних разлога.

            Демаршу Исламабада претходио је напад борбених хеликоптера НАТО са територије Авганистана на пакистански

гранични војни пункт у области Мохманд. Том приликом је живот изгубило најмање 28 пакистанских војника, укључујући два официра, док је 14 било рањено.

            Уследила је хитна заједничка ванредна седница владе Пакистана и војног врха, на којој је и одлучено - да се преиспитају „дипломатски, војни и обавештајни споразуми и односи и са САД  и  са НАТО“.

            Није, међутим, јасно: на који начин и до које границе  је Пакистан решен да коригује своје односе са Вашингтоном и Бриселом. Има индиција да ће прва мера бити - затварање пакистанских коридора за снабдевање западне интервенционистичке армаде у суседном Авганистану. Заправо, Исламабад је само неколико сати након хеликоптерског напада већ затворио северозападни коридор према Авганистану који пролази Хајберског превоја.

            Највећи удар и за САД  и за НАТО  биће ако Пакистан за трупе у Авганистану затвору луку Карачи преко које „иде“ око 70 одсто свега што се допрема агресорима који се у Авганистану продају за миротворце.

            Још далекосежнији корак ће бити затварање за САД тајне авио-базе на југозападу Пакистана коју користе америчке беспилотне летелице.

            Односи између САД  и Пакистана се континуирано хладе још од маја - од тајне операције америчких командоса који су на периферији града Аботабада локвидирали Осаму Бин Ладена за коју је и Исламабад сазнао „преко CNN“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари