Влада Јерменије нацрт закона о признању Карабаха (Арцаха) проследила парламенту

ТЕКСТ ЗАКОНА КОЈИ ЈЕ ПРЕДЛОЖИЛА ОПОЗИЦИЈА ИМА САМО ДВА ЧЛАНА

Парламент Републике Нагорно Карабах

        ВЛАДА Јерменије размотрила је нацрт „Закона о признању Републике Арцах“ и упутила га националном парламенту.

        „Арцах“ је јерменски назив за Нагорно Карабах, а индикативно је да се влада у Јеревану за овај потез одлучила без расправе и да је иницирала ванредно заседање парламента.

        „Признање Арцаха“ на овај начин, очито, улази у парламентску процедуру.

        Законску иницијативу за признање покренули су посланици опозиционих партија Наслеђе и јерменски национални конгрес - Заруи Постанџан и Грант Багратјан.

        Предложени закон има само два члана.

        Први: „Република Јерменија признаје Републику Арцах“.

        Други: „Овај закон ступа на снагу наредног дана по службеном објављивању“.

        У пропаратном писму (парламенту) јерменског премијера Овика Абрамјана наглашава се: „Влада Јерменије прихватање оваквог закона условљава резултатима преговора између Јерменије и Арцаха, уз узимање у обзир даљег развоја ситуације и држања страних фактора. Приликом расправе у Националној скупштини о овом законском предлогу - Владу ће представљати заменик министра спољних послова Шаварш Кочарјан“.

        Званични Азербејџан је њихову иницијативу назвао „провокацијом“ и објавио да ће признање државности Карабаха (Арцаха) сматрати „јерменским одустајањем од преговора“.

        Индиректно, ово је најава: да надаље настојати да Карабах, који је до распада СССР био јерменска аутономија у његовом саставу, врати силом.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари