КАМЕРОН: Штитио сам британске интересе и немам намеру да се извињавам

Британски премијер после Брисела за своје – херој, а за опозицију –велики грешник

  • Према истраживањима јавног мњења, 57 одсто Британаца подржава одлуку премијера Камерона, а 49 одсто оних који су гласали са либералне демократе, вето Лондона на Самиту ЕУ у Бриселу сматра потпуно оправданим
  • На основу овога могло би се закључити да је шеф владе од своје одлуке, на домаћем терену прилично профитирао. Он додуше и даље говори како Британија остаје "важан део Европске уније", али од скептицизма према евру нема намеру да одустане

        ЛОНДОН, (ФоНет) - Британски премијер Дејвид Камерон вратио се из Брисела као херој међу своје партијске колеге, али и као велики грешник у опозиционим редовима, будући да га оштро критикују и коалициони партнери - либералне демократе.

        У Доњем дому британског парламента, Камерон је бранио своју одлуку, наводећи како је штитио интересе Велике Британије, али да је полагао велике наде у разговоре у Бриселу, јер су његови захтеви, како је рекао, били "скромни, разумни и релевантни".

        "Француска и Немачка се залажу за измене финансијских и тржишних правила у еврозони. Да бисмо их у томе подржали, потребни су нам одговарајући системи заштите и ја због тога немам намеру да се извињавам", рекао је Камерон.

        Лабуристи не прихватају такво образложење. Њихов шеф, Ед Милибанд, тврди да је Камерон ветом угрозио националне интересе Британаца у Европској унији.

        Он је чак довео преговарачке способности премијера у питање, изјавивши: "Не ставља се вето на нешто што иде напред мимо тебе. То се назива изгубљеном битком".

        Ништа мање битан моменат јесте и изостанак подршке вицепремијера, на коју је Камерон до сада увек могао да рачуна.

        Лидер либералних демократа Ник Клег је од последњег Самита ЕУ прилично суздржан. Своје учешће у дискусији у Доњем дому британског парламента окарактерисао је као могуће "ометање".

        Зато сада његово држање, многи у Британији тумаче као захлађење односа у владајућој коалицији. Клег је у интервјуу након парламентарне расправе јавно признао: "Премијер и ја се не слажемо са исходом самита".

        Па ипак, према истраживањима јавног мњења, 57 одсто Британаца подржава одлуку премијера Камерона, а 49 одсто оних који су гласали са либералне демократе, вето Лондона на Самиту ЕУ у Бриселу сматра потпуно оправданим.

        На основу тога могло би се закључити да је шеф владе од своје одлуке, на домаћем терену прилично профитирао. Он додуше и даље говори како Британија остаје "важан део Европске уније", али од скептицизма према евру нема намеру да одустане.

        У пружању подршке партнерима у Европској унији све три партије морају бити веома опрезне. Посебно либералне демократе, којима међу грађанима опада популарност.

        Лабуристи су уверени да с правом доводе у питање премијерову политику према ЕУ. Али ни њима истраживања јавног мњења не иду на руку, јер имају све мању подршку у народу, нарочито од како се на челу странке налази Милибанд.

        С друге стране, привредни стручњаци не верују да ће вето премијера Камерона променити било шта. Они који га критикују тврде да премијер таквом одлуком ни на који начин није заштитио британску привреду, већ је у питање довео лидерску позицију земље у појединим индустријским гранама и њен утицај на тржишту Европске уније.

        Има и оних који тврде да пословне људе не занима да ли су британски премијер и француски председник у добрим односима или не.

        Тако је Камерон рекао: "Наше чланство у ЕУ је од виталног значаја за наше националне интересе. Нама је важно свако тржиште, због инвестиција, трговине и радних места, а Европска унија је за Британце највеће тржиште. Половина извоза везује нас за ЕУ и милиони радних места".

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари