ХУ: Спремајте се за оружану борбу, припремајте се за могући рат

Кинески председник затражио од својих адмирала и целе армије:

  • Кина је тек недавно добила свој први носач авиона, захваљујући куповини од Украјине једног недовршеног совјетског, а Ху, ево, форсира модернизацију ратне флоте у целини. Ово је навело неке војне експерте на закључак: да се војни потенцијали Кине `увећавају претећом брзином`
  • До Хуовог `додавања гаса` - на то се посебно указује – дошло је уочи скорог официјелног кинеско-америчког самита на коме треба да `падне договор` о подели сфера утицаја у Јужном Кинеском Мору
  • Претпоставља се да Ху од војног врха тражи да почне са билдовањем `мишића` пре свега зато што се Пекинг спрема за `расплет поводом статуса Тајвана`

          СВИ  кинески медији објавили су обраћање кинеског председника Ху  Ђинтаоа командном саставу ратне морнарице са отвореним позивом целом армијском саставу да се «спрема за оружану борбу».

           Од врха ратне морнарице истовремено је затражио `модернизацију у најкраћем могућем року и консжцентрисање свих снага ради јачања националне безбедности`. И објаснио: де је све то потребно због `припрема за могући рат`.

          Кина је тек недавно добила свој први носач авиона, захваљујући куповини од Украјине једног недовршеног совјетског, а Ху, ево, форсира модернизацију ратне флоте у целини. Ово је навело неке војне експерте на закључак: да се војни потенцијали Кине `увећавају претећом брзином`.

          До Хуовог `додавања гаса` - на то се посебно указује – дошло је уочи скорог официјелног кинеско-америчког самита на коме треба да `падне договор` о подели сфера утицаја у Јужном Кинеском Мору.

          Кинеска ратна морнарица је засад осетно слабија од америчке. Упркос томе, Пекинг не крије намеру да прошири своју зону утицаја у региону. Поготово према Вијетнаму и Филипинима.

          Претпоставља се, ипак, да Ху од својих адмирала тражи да почну са билдовањем `мишића` пре свега зато што се Пекинг спрема за `расплет поводом статуса Тајвана`.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари