Кучан: Ван Ромпеј ми је рекао да Србија као регионална сила треба да пацификује Балкан

ПРИЗНАО МУ И ДА ЈЕ ПАЖЊА ЕУ – СВЕ ДОК НЕМА РАТА – УСМЕРЕНА НА СРБИЈУ

* „Ако се ништа не учини да се заустави унутарњи распад БиХ, може се догодити и да дође до распада извана“

______________________________________________________

       НИЈЕ реално да се Словенија, током свог председавања Саветом Европске уније, у другој половини ове године, пред ЕУ представи као активни фактор у региону Западног Балкана, сматра бивши словеначки председник Милан Кучан.

       Он се, у интервјуу за љубљанско "Дело", говорећи о Босни и Херцеговини, поводом недавних полемика око наводног нон-пејпера у коме се размишља о прекрајању граница на Балкану и подели БиХ дуж етничких линија, присетио ситуације од пре десетак година.

       Он је тада, као изасланик премијера Борута Пахора, анализирао стање у БиХ и сам о томе саставио једну врсту неформалног документа на неколико страница, те га предао тадашњем председнику Европског савета Херману ван Ромпеју.

       „Добио сам осећај да га та анализа на десетак страница није занимала или да је није ни прочитао. Казао ми је - речено поједностављено - да је пажња Европске уније - све док нема рата - усмерена на Србију, да Србију треба што пре оспособити и примити у ЕУ, како би она као регионална сила на Балкану преузела одговорност за пацификацију Балкана", казао је Кучан.

       Он каже да је Ван Ромпеја том приликом упозорио како је опасно на Балкану говорити о регионалним силама јер то води према рату.

       Кучан, такође, каже да је анализа коју је тада предао Ван Ромпеју садржавала "грубе чињенице" о стању у Босни и Херцеговини и то да она након Дејтонског споразума "пропада".

       "Не само да не функционише, него да се распада изнутра", навео је Кучан, додавши да стање ни сада није боље:

       „Ако се ништа не учини да се заустави унутарњи распад државе, може се догодити и да дође до распада извана", казао је Кучан и додао да је најгласнији заговорник распада БиХ вођа Срба и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, али да ни односи Бошњака и Хрвата у Федерацији БиХ нису узорни.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари