ЛАВРОВ: Асад је потпуно привржен прекиду насиља

ПРВИ КАНАЛ РУСКЕ ДРЖАВНЕ ТЕЛЕВИЗИЈЕ

О СИРИЈСКОЈ МИСИЈИ ИЗАСЛАНИКА МОСКВЕ

Сергеј Лавров 

  • Сергеј Лавров, министар иностраних послова Русије: Напори за прекид насиља односе се на све стране, морају бити праћени политичким дијалогом. А све сиријске стране - влада и све опозиционе групације -морају да се заложе за то, као и Арапска лига. Данас смо добили потврду да је и председник Сирије спреман за тај посао
  • Убрзо ће бити завршен рад на новом уставу Сирије. Његов текст ће утврдити специјална комисија, а донеће се на свенародном референдуму
  • Асад је обећао да ће ускоро објавити рок референдума, а потом ће се одржати парламентарни избори
  • ДОЧЕК У ДАМАСКУ: Људи се захваљују Русији за подршку Сирији. Тако је дуж читавог пута којим се креће ескорт са руском делегацијом. Колико је људи на улици, тешко је рећи, али кретање је, практично немогуће. Људи, дакле, стоје и сви се захваљују Русији

        Водитељ централног руског дневника „Время“: Стотине хиљада људи са заставама Русије изашли су на централни трг у Дамаску. Ове кадрове непрестано показују сви водећи светски медији. Велика руска тробојка направљена од великих ваздушних балона и плакати са натписима на руском језику који су углавном писани руком, обичним бојицама - тако су руску делегацију дочекали и поздравили у престоници Сирије. Она је донела предлоге, уз позив, да се реши конфликт у овој блискоисточној земљи који је постао повод за надметање на међународном нивоу, за сада дипломатско.

        Следи репортажа из Дамаска.

Дочек руске делегације

        Тимур Сиразијев, новинар: „Овде се стиче утисак да је готово читав град изашао на улице. Наш минибус се креће брзином од само неколико километара на сат. Управо овде, у овој улици, већ 15 минута не можемо да прођемо. Около стоје људи, многи са руским заставама, неки са плакатима на руском језику: „Хвала, Русијо!“. Можемо и да вам дочарамо каква је атмосфера. Молим вас да отворите прозор. Сада ћете видети шта се дешава на улици. Људи се захваљују Русији за подршку Сирији. Тако је дуж читавог пута којим се креће ескорт са руском делегацијом. Колико је људи на улици, тешко је рећи, али кретање је, практично немогуће. Људи, дакле, стоје и сви се захваљују Русији“.

        Оценити колико је људи изашло на улицу да дочека руску делегацију, може се проценити на основу ових кадрова који су снимљени из хеликоптера. Кажу да је продано на хиљаде руских застава, саопштавају локални медији.

        Становница Дамаска: „Захваљујемо се Русији и мислимо да је то добар почетак.

        Становница Дамаска: „Хвала Русији, погледајте ово је прави народ Сирије. Они други нису наш народ. У Сирији нема никакве револуције“. 

        Становници Дамсака се захваљују Русији, како кажу, за храбри потез у Савету безбедности УН. Русија и Кина су блокирале доношење резолуције о Сирији, која је по, мишљењу Москве, могла да буде повод за војну интервенцију по „либијском сценарију“. Русија се залаже за мирољубиво решење конфликта путем преговора. Последњих дана ситуација у земљи је постајала све напетија.

Грађани Дамаска

        У рејону Хомса воде се жестоке борбе, град је изложен артиљеријским нападима, према центру се крећу тенкови. Међу повређенима је много жена и деце.

        „Наоружани људи су рекли да излазимо на улицу. На оне који су остали у кући, пуцали су“ - говори локална становница.

        Друга жена говори „да су терористи узели много таоца, међу којима су и деца. Њихова судбина је непозната“. 

        Званични Дамаск инсистира: погинули и рањени су жртве терориста. Управо са њима, како изјављују власти, ратује армија. Опозиција окривљује владу. Само 160 км од Хомса, у Дамаску, вишеструко су пооштрене мере безбедности. Прекиду насиља треба да помогне посета министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова и шефа Спољне обавештајне службе Михаила Фрадкова. Узгред, први пут у историји Спољне обавештајне службе, њен шеф учествује у оваквој врсти преговора.

        Руски представници су предали сиријском председнику личну поруку Дмитрија Медведева. Сергеј Лавров сматра да су преговори успешно прошли.

Разговор Лаврова и Асада

        „Ми смо потврдили нашу спремност да на сваки начин допринесемо брзом излазу из кризе на оним позицијама које су садржане у иницијативи Арапске лиге објављене 2. новембра прошле године. Посебно је, како је то и предвиђено датом резолуцијом, председник Сирије изјавио да је потпуно привржен задатку прекида насиља, ма одакле да долази“ - изјавио је министар иностраних послова Русије.

        Данашња посета је само први корак ка решењу конфликта који дуго траје. Русија ће, како је рекао Сергеј Лавров, и даље инсистирати на потпуном прекиду насиља и радити са обе стране у конфликту.

        Сергеј Лавров, министар иностраних послова Русије: „Јасно је да се напори за прекид насиља односе на све стране и све изворе, да морају бити праћени политичким дијалогом, да се све сиријске стране - влада и све опозиционе групације - морају да се заложе за то, као и Арапска лига. Данас смо добили потврду да је и председник Сирије спреман за тај посао“.

        У својој прошлогодишњој поруци Башару Асаду Дмитриј Медведев је већ истицао да су неопходне политичке реформе. И управо је сада постало познато да ће се убрзо завршити рад на новом Уставу Сирије. Његов текст ће утврдити специјална комисија, а донеће се на свенародном референдуму.

        Башар Асад је обећао да ће ускоро објавити његов рок. Након тога ће се одржати нови парламентарни избори. Битна разлика, по којој ће се они разликовати од претходних биће - једнакост свих партија.

        Превео: Горан Шимпрага

Са опозицијом да „раде“ и они који

на њу имају већ утицај од Русије

РУСКА ДРЖАВНА АГЕНЦИЈА РИА НОВОСТИ

ИЗ ДАМАСКА

        ПО завршетку преговора у Дамаску, према РИА Новостима, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је изјавио: „Морају се наставити напори да се сиријска криза разреши мирно. Русија ће на томе активно радити и са Сиријом и у контактима са њеним суседима и Арапском лигом“.

        Руски министар је открио да ће Москва „радити“ и са различитим групацијама сиријске опозиције. Па подвукао: „Са тим групацијама морају радити и они који на њих имају већи утицај него Русија. Заједнички циљ је једноставан: да не гину мирни људи. Сирији је потребан мир! Региону је потребан мир!“           

        Асад је, према речима Лаврова, потврдио и да Комисија за национални дијалог има „сва овлашћења да га реално води“. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари