Не осуђујте лекаре за убиство људи који су већ мртви

Бразилски лекари осуђени због вађења органа живим пацијентима за потребе богатих клијената

  • У Бразилу 20. октобра осуђена на дугогодишње казне затвора тројица лекара окривљена да су за потребе богате клијентеле убила четири пацијента, одстранивши им органе – “на живо”
  • Адвокат одбране, Сержио Салђадо Бадаро, у завршној речи  убеђивао пороту да ће направити огромну грешку уколико осуди докторе: - Ако их осудите, бићете прва порота на свету која шаље у затвор докторе за убиство људи који су већ били мртви

Пише: Марија М.Зарић

        СУДИЈА Марко Монтемор образложио је казну у четвратк поподне, пошто је порота стастављена од четири жене и три мушкарца, три дана раније, у граду Таубар у Бразилу, прогласила докторе кривим за смрт пацијената још из 1986. године. Како преноси бразилски портал “Вордров Вилсон”, осуђени лекари -Руи Сакраменто, Педро Торесиљас и Маријано Фјоре Жуниор -добили су по 17 година и шест месеци затвора.

        Према отпужници тужиоца из Сао Паола, Марка Фриђи де Карваља, ова тројка је била били део организоване групе која је “узимала органе како би служила богатима”. Сакраменто и Торесиљас служиће казну за убиство пацијента -тиме што су им одстранили бубреге и њихове органе припремили за транспорт у приватну болницу - док ће Фјоре Жуниор, неурохирург, "лежати" у затвору за саучесништво. Зато што је `погрешно прогласио` смрт код сво четворо пацијената и одобрио вађење њихових органа.

        Током истраге и процеса, вођен је и поступак против неурохирург Антонија де Карваља Монтеира, али је он преминуо прошле године.

        Овај случај, који су правосудни органи Бразила оценили као изузетно комплексан, иначе се развлачио по судовима пуних 25 година. То и не чуди, јер кривично судство Бразила и важи за веома споро, а компликовани процеси знају да трају годинама, па и деценијама, што очигледно омогућава многим злочинцима да избегну казне.

        У овом случају се ради о предмету који је покренут давног 16. децембра 1986.године, када је шеф Медицинске школе Таубат Универзитета схватио да је придружена болница, са којом сарађују, спровела трансплантацију бубрега коју никако није очекивао.

        - Калуме је испитао записнике и истраживања која су била повезана са трансплантацијом и утврдио да постоји низ нерегуларности. Спровео је истрагу над тимом леакара и предао пронађене доказе Федералном Савету Медицине. Од када је полиција преузела истрагу испоставило се да преминули једноставну нису имали дијагностиковану мождану смрт. Ови су их само отворили, узели њихове бубреге и проследили их даље – излагао је случај тужилац Карваљо.

        Против починилацаовог монструозног злочина сведочила су и двојица прималаца органа, који су под заклетвом рекли да су платили чак 41.000 долара приватној клиници за трансплантацију, али да нису знали порекло тих бубрега.

        - Оно што знамо је да су органи из државних болница, где су трансплантације бесплатне, а листа чекања дуга, а узети органи су послати у скупоцене приватне клинике, како би услужили пацијенте који могу да плате из својих џепова. Не можемо, међутим,  да кажемо да је постојала продаја и куповина органа, јер не постоје фискални рачуни да то потврде – борио се на суду тужилац.

        Адвокат одбране, Сержио Салђадо Бадаро, у завршној речи, је убеђивао пороту да праве огромну грешку уколико осуде ове докторе: - Ако их осудите, бићете прва порота на свету која шаље у затвор докторе за убиство људи који су већ били мртви.

        Одмах по објављеној пресуди, одбрана је најавила жалбу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари