ОБАМА: После девет година, завршава се рат у Ираку

Амерички председник упозорио Иран да не покушава да искористи америчко повлачење

  • Ирачки премијер Ал Малики на ово је потврдно је климао главом, па рекао: "Иако ће неки мислити другачије, повлачење америчких трупа је знак успеха. Ирачким снагама безбедности и даље су неопходни америчка опрема и знање"

         ВАШИНГТОН, (ФоНет) - Неколико недеља пред повлачење америчких трупа из Ирака, амерички председник Барак Обама обећао је влади у Багдаду дугорочну подршку Беле куће и најавио да ће "САД остати поуздани партнер ирачког народа".

         Порука Барака Обаме, после састанка са ирачким премијером Нуријем ал Маликијем у Вашингтону, била је кристално јасна: "Овог месеца се, после девет година, завршава рат у Ираку".

         "Ово је време повратка домовима. Многе америчке породице ће Божић поново провести заједно", рекао је Обама, циљајући на десетине хиљада америчких војника који се враћају кући.

         За владу у Багдаду Обама је имао само речи хвале. У односима две суверене земље, каже, почиње ново поглавље засновано на обостраним интересима и поштовању.

         Ирак је поново постављен на ноге, сматра Обама: "Људи у целом региону упознаће нову државу Ирак, државу која узима судбину у своје руке. То је земља у којој ће људи убудуће демократски отклањати несугласице, без обзира из ког дела земље долазе или којег су пола".

         Ирачки премијер Ал Малики потврдно је климао главом, а онда и сам преузео реч: "Иако ће неки мислити другачије, повлачење америчких трупа је знак успеха".

         "То је крај прве фазе конструктивне сарадње. Даљи односи засниваће се пре свега на привреди мада су ирачким снагама безбедности и даље неопходни америчка опрема и знање", рекао је Малики.

         Ту помоћ је Обама и обећао: "Ирачки народ мора знати да није сам. У Америци имају јаког и дугорочног партнера".

         Обама је искористио прилику и да упозори друге земље да се не мешају у унутрашња питања Ирака.

         Ту је, наравно, мислио на Иран који би, како Американци верују, могао да искуша безбедносну празнину која настаје повлачењем америчких трупа.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари