Поџић: „Брзи одговор“ je вежба Оружаних снага БиХ са војском САД и део маневара „Заштитник Европе 21“

ТРАЈАЋЕ ОД 17. МАЈА ДО 2. ЈУНА НА МАЊАЧИ И КОД ГЛАМОЧА И ТУЗЛЕ

* У вежби ће учествовати око 500 припадника Оружаних снага БиХ и 700 америчких војника, а користиће лако пешадијско наоружање и минобацаче 60 и 82 милиметра

_______________________________________________________________

        „БРЗИ одговор 21" није НАТО вежба већ вежба Оружаних снага БиХ са војском САД, рекао је министар одбране БиХ Сифет Поџић на Мањачи, једном од војних полигона на којем ће од 17. маја до 2. јуна бити одржана ова вежба.

       „Учешћем у овој вјежби Оружане снаге БиХ показују спремност за заједничко дјеловање са оружаним снагама САД и партнерских земаља, али и дају додатни мотив за Оружане снаге БиХ да уче од најбољих и да наставе са процесом даље професионализације и модернизације, рекао је Поџић.

       Он је подсетио да ће на војним полигонима на Мањачи и у Гламочу, те у касарни и аеродрому „Дубраве“ код Тузле од 17. маја до 2. јуна бити одржана билатерална вежба оружаних снага БиХ и САД.

       Поџић је на конференцији за новинаре на полигону Мањача рекао да ће у вежби учествовати око 500 припадника Оружаних снага БиХ и 700 америчких војника, а користиће лако пешадијско наоружање и минобацаче 60 и 82 милиметра.

       Он је напоменуо да је ова вежба дио велике мултинационалне вежбе „Бранилац Европе 21“ коју команда Оружаних снага САД за Европу и Африку спроводи повезујући четири различите војне вежбе на тлу Европе.

       Како је појаснио, у тој вежби укупно учествује 28.000 припадника оружаних снага из 27 земаља на 31 војном полигону у 12 држава.

       На питање новинара докле се стигло са Програмом реформи за ову годину, Поџић је изразио очекивање да би до краја маја тај документ требало да стигне у Савет министара и да буде прихваћен, а затим упућен у Брисел.

       „Комисија за сарадњу ради на овом документу и до 20. маја требало би да пристигну примједе", додао је Поџић.

       Командант Оперативне команде Оружаних снага БиХ генерал-мајор Радован Илић рекао је да ће учешће Оружаних снага у вежби „Брзи одговор“ појачати ниво њихових оперативних способности и професионализма.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари