Пољска десна опозиција прети блокадом уласка Хрватске у ЕУ

РЕШАВАЈУ СВОЈЕ УНУТРАШЊЕ ПРОБЛЕМЕ ПРЕКО ЛЕЂА ЗАГРЕБА

Лудвик Дорн

  • Немам ништа против Хрватске, али постоји ред како се воли. Прво се воли своја земља а тек онда нека друга, објаснио је Лудвик Дорн из Слободне Пољске који је иницирао ову врсту притиска на власту Варшави
  • Дорнова идеја је да посланици Слободне Пољске, уз конзервативце Јарослава Качињског, блокирају ратификацију споразума о уласку Хрватске у ЕУ све док премијер Доналд Туск не пристане да Пољаци на референдуму одлуче да ли ће Пољска улазити уопште у еврозону и не пристане да о приступању фискалном пакту ЕУ одлучи уставна, трочетвртинска а не проста већина посланика
  • Право и Правда се залаже за то да Хрватска буде у Унији. Хрватски народ, који је вековима повезан са Европом, заслужује чланство. Зато не могу да замислим да гласамо против споразума, али могу да замислим да се уздржимо гласања, рекао је листу Газета виборча посланик пољских конзервативаца Ришард Чарњецки

           ПОЉСКА опозициона десница запретила је да ће блокирати ратификацију споразума о приступању Хрватске Европској унији ако премијер Доналд Туск не пристане на неке уступке у спољној политици, пре свега на то да се у Пољској распише референдум о увођењу евра.

           Иницијативу је покренуо Лудвик Дорн - некада блиски сарадник браће Качињски, покојног председника Леха и бившег премијера Јарослава, - сада посланик нове странке Солидарна Пољска.

           Она је настала одвајањем групе посланика од странке Право и Правда Јарослава Качињског.

           „Немам ништа против Хрватске, али постоји ред како се воли. Прво се воли своја земља а тек онда нека друга“, казао је Дорн у интервјуу који објављује лист Жечпосполита.

           Дорнова идеја је да посланици Слободне Пољске, уз конзервативце Јарослава Качињског, блокирају ратификацију споразума о уласку Хрватске у ЕУ све док премијер Туск не пристане да Пољаци на референдуму одлуче да ли ће Пољска улазити уопште у еврозону.

           Такође захтева да за приступање Пољске фискалном пакту ЕУ буде неопходна уставна, трочетвртинска а не проста већина посланика и да у Одбору за европска питања Сејма пољског парламента контролу нема владајућа Грађанска платформа премијера Туска.

           Право и Правда Качињског и Слободна Пољска Збигњева Жобре имају у Сејму 156 од 460 посланичких мјеста, те без њих Сејм није у стању да ратификује споразум са Хрватском.

           „Не верујем да одговорни политичар, чак и опозициони, може да напише такве сваштарије које ударају у националне интересе Пољске. Пољска је увек подржавала европске тежње Хрватске“, изјавио је портпарол пољске владе Павел Граш, одбивши овакав захтев као обичну уцену.

           Потписивање Споразума о уласку Хрватске у Европску унију било је једно од главних спољно-политичких „достигнућа“ председавања Пољске ЕУ у другој половини 2011. „Ја то не бих назвао уценом, већ појачаним притиском. То је потпуно оправдано. Како да остваримо циљеве када Грађанска платформа одбацује све сугестије опозиције. Само тако што ћемо њу и њеног лидера да поставимо у непријатан положај у очима партнера из Немачке, јер тој земљи је највише стало до уласка Хрватске“, рекао је Дорн.

           Конзервативци Качињског не искључују да ће блокаду подржати али не отворено већ посредно, уздржавајући се од гласања, што би у пракси међутим имало исти ефекат, јер гласова за ратификацију не би било двољно.

           „Право и Правда се залаже за то да Хрватска буде у Унији. Хрватски народ, који је вековима повезан са Европом, заслужује чланство. Не могу да замислим да гласамо против споразума али могу да замислим да се уздржимо гласања“, рекао је листу Газета виборча посланик конзервативаца Ришард Чарњецки.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари