Прокси-рат Русије и Запада створио танкерског џина - Gatik Ship Management

РЕГИСТРОВАН ЈЕ НА НЕУГЛЕДНОЈ АДРЕСИ У БОМБАЈУ, А СА СВОЈИХ 58 ТАНКЕРА ПРЕВОЗИ ИСКЉУЧИВО РУСКУ НАФТУ

Флота Gatik Ship Management

испред луке Бомбаја

* Регистрован је пре 18 месеци. Западни аналитичари-детективи указују на необичан детаљ: незаустављиви раст Gatika почео је „безмало истовремено са избијањем непријатељстава у Украјини и отада не престаје“. Неки све повезују са руском џиновском момпанијом Росњефт

* Gatik Ship Management је од марта 2022. купио најмање 56 танкера, 13 само у децембру прошле године, када је почео ембарго ЕУ на руску нафту. Те куповине су га учиниле једним од највећих власника танкера на свету. Од безмало 14.000 активних танкера, већина танкерских компанија (1361) поседује мање од 10 танкера, а само 20 – међу којима је и Gatik Ship Management - поседује 50 или више танкера

__________________________________________________

        ЗАПАДНИ медији су се упустили у готово детективску истрагу – откуд се изненада појавила џиновска флота танкера, једна од највећих на свету, која превози руску нафту у Индију.

        Испоставило се да је та флота, која је променила целокупну логистику токова нафте на планети, у власништву мало познате индијске компаније неупадљивог имена Gatik.

        Пре 18 месеци се та новорегистрована компанија уселила у једну од канцеларија помало запуштеног тржног центра Neptun Magnet у Бомбају (Мумбају). Управо та компанија, за коју нико раније није знао, сада је свима позната као међународни гигант који купује нафту милионима барела.

        Аналитичари-детективи указују на необичан детаљ: незаустављиви раст Gatika почео је „безмало истовремено са избијањем непријатељстава у Украјини и отада не престаје“.

        Индија купује руску нафту Уралс са попустом. На пример, 9. маја ове године барел нафте типа Брент продаван је нешто изнад 76 долара, а нафте Уралс - 56 долара. Овај попуст од 20 долара је поклон свакоме ко се „усуди“ да купи руску нафту у условима немилосрдног притиска Запада на руску економију.

        У априлу 2022. разлика у ценама ових брендова била је  безмало 40 долара. Паметни и храбри људи су зарадили новац користећи ситуацију.

        Крајем 2021. године, Gatik Ship Management је поседовао само два танкера. Почетком о априла 2023. године, располаже са 58 танкера укупне процењене вредности од 1,6 милијарди долара.

        Британски лист The Financial Times наводи да је Gatik регистрован у Индији као извозник, али да га нема у њеном корпоративном регистру.

        „Можда би траг о томе где Гатикове „расту ноге“ требало пронаћи у њеним суседима из канцеларије? - наводи шпански листа El Economista. – Јер, у истом досадном тржном центру регистрована је и друга фирма, која је такође израсла ни из чега – Buena Vista Shipping. Пре две године ова фирма је известила да њена имовина износи само 100.000 долара, што је мрвица за поморског превозника.

        Колики је сада њен капитал – аутори публикације не наводе. Зато што не знају.

        Потрага за одговором на питања: ко је ствани власник Buena Vista Shipping ко је финансирао брзо ширење флоте Gatik Ship Management засад не даје резултате. Уместо њих се барата претпоставком да иза свега стоји велика руска нафтна компанија Росњефт.

        Gatik Ship Management је од почетка 2023. већ увезла 83 милиона барела руске нафте и нафтних деривата. Што је укупна потражња Велике Британије за нафтом за више од два месеца.

        Gatik Ship Management је од марта 2022. купио најмање 56 танкера, од којих 13 само у децембру прошле године, када је почео ембарго ЕУ на руску нафту.

        Те куповине су га учиниле једним од највећих власника танкера на свету.

        Од безмало 14.000 активних танкера, већина танкерских компанија (1361) поседује мање од 10 танкера, а само 20 – међу којима је и Gatik Ship Management - поседује 50 или више танкера.

        Од почетка априла 2023-ће, ниједан од његових бродова није осигуран код неког од највећих осигурања на Западу.

        Пре почетка Новог светског поретка у Украјини, Русија је испоручивала Индији мање од 1% сирове нафте која јој је била потребна. Данас удео испорука овој азијској држави чини око 30% обима црног злата које продаје Русија.

        Неочекивано за Брисел, Лондон и Вашингтон - показало се да у свету, поред Запада, постоји и Исток. Моћан и са својим интересима, који се не поклапају са западним.

        Део тог Истока је и Индија која је – чим је западни плафон цена за руску нафту ступио на снагу - одлучила да повећа њен увоз, игноришући ограничења и забране Г7 и њихових вазала.

         Показало се и да се Европљани не противе куповини руске нафте, заобилазећи сопствене санкције. Да им је довољно да само етикета на бурету са нафтом не буде формално руска.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари