Путин Ердогану показао да ће Москва и даље подржавати Турску која се осамостаљује од Запада

ТУРСКОМ ЛИДЕРУ У СОЧИЈУ ПОТВРДИО ДА ЋЕ МУ ДАТИ ДА ЗАРАЂУЈЕ НА ИЗВОЗУ РУСКОГ ЖИТА И – ГАСНИ ХАБ

* Ердоган по завршетку трочасовних преговора са задовољством указао да се турско-руска трговина креће ка 100 милијарди долара и открио да је домаћину изложио свој план за обнову црноморског аранжмана за извоз украјинског и руског жита

* Путин био јасан: спремни смо за преговоре о новом аранжману чим буду испуњене обавезе према Русији из старог; спремни смо за преговоре са Кијевом иако је украјинска контраофанзива претрпела крах

____________________________________________________________

          ЛИДЕРИ Русије и Турске – Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган – срели су се први пут након што је турски председник по трећи пут (у мају) изабран за шефа државе.

          До сусрета је дошло у Путиновој „летњој резиденцији“ у Сочију, а потврдио је прогнозе да ће Путин наставити да помаже Ердоганов курс срачунат на даље осамостаљивање Анкаре у осносу на Вашингтон и Брисел и у оквирима НАТО, а приближавање БРИКС-у.

          Ердоган је по завршетку преговора изјавио да је веома задовољан што је обим турско-руске спољнотрговинске размене на нивоу 62 милијарде долара и што се две земље успешно крећу „ка заједничком циљу од 100 милијарди долара“.

          Турски председник открио је очекивано: да је највише речи било о новом аранжману за извоз украјинских житарица.

          Ердоган је нагласио да је претходни, који је Москва блокирала јер није била испоштована ни једна њиме предвиђена обавеза према Русији, одиграо огромну улогу у спречавању прехрамбене кризе у свету.

          Индиректно је признао да Турска у том аранжману има и властиту корист:

          „Сагласили смо се да се жито из Украјине и Русије шаље у сиромашне земље. Договорили смо се да ћемо им слати руско жито и у зрну и прерађено у брашно“.

          Оценио је да нови предлози за обнову извоза житарица не испуњавају очекивања ни у погледу безбедности ни по другим аспектима и додао:

          „Стога је Турска припремила нови сет иницијатива са циљем поновног покретања Црноморске иницијативе за жито. Анкара се нада позитивном исходу“.

          Путин је био јасан: „Русија је спремна да размотри могућност оживљавања житног аранжмана. Рекао сам то и председнику Ердогану. Тако ће бити чим се у потпуности спроведе све што је у досадашњем аранжману била обавеза према Русији. Нама је три пута обећавано да ће те обавезе бити реализоване. Чим тако буде - Русија ће размотрити обнављање аранжмана“.

          Руски лидер је посено указао да је Украјина житни коридор користила за терористичке нападе на цивилне и војне објекте његове земље.

          Путин и Ердоган су разговарали о завршетку гасном чворишта у Турској за руски гас.

          Председник РФ је у том контексту открио:

          „Покушавају се напади на Турски и Плави ток, којим се гас из Русије допрема у вашу земљу. Наши бродови чувају оба цевовода који су стално на удару и уз поморских беспилотних дронова у те нападе крећу из украјинских црноморских лука“.

          Посебно је нагласио да је тромесечна украјинска „контраофанзива“ доживела крах и да се нада да ће тако бити и до њеног окончања.

           Додао је да је Москва увек спремна на конструктиван дијалог са Кијевом.


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари