Берлин и Париз направили свој „финансијски пакт“ унутар ЕУ

БРИСЕЛСКИ САМИТ ЕУ ДЕВАЛВИРАО ЛИСАБОНСКИ СПОРАЗУМ, ЛОНДОН ЈЕДНОМ И ПО НОГОМ ВАН ЕУ

  • Нови евро-пакт ће, по свему судећи, бити потписан по формули 17+6. Јер, спремност да му се прикључе - после добијања сагласности у националним парламентима – показале ссу и Бугарска, Данска, Четонија, Литванија, Пољска и Румунија. Три чланице ЕУ - Шведска, Мађарска и Чешка – имале су на самиту озбиљне резерве према немачко-француском моделу нових одрицања од националног суверенитета
  • Саркози није крио задовољство: «Добро је, упркос противљењу Лондона. Друге шансе за спасавање еврозоне не би било!»
  • Ми нисмо у зони евра и срећан сам због тога. Никада нећемо ни ући и никада нећемо одустати од те врсте суверенитета, као што су то биле принуђене те земље, рекао је британски премијер Дејвид Камерон
  • Берлин, Париз и земље које их подржавају -  већ су наговестили закључивање новог споразума само међу земљама еврозоне. Сакози је чак изјавио да ће тај нови споразума бити готов до марта 2012. и да му се могу прикључити и чланице ЕУ  које нису у еврозони

            ОБИСТИНИЛЕ су се прогнозе да ће прва фаза спасавања евра и ЕУ  направити неку врсту `чвршће финансијске уније` унутар Уније чије ће управљачке полуге бити много више у Берлину и призу него ли у Бриселу. Сви су изгледи да ће се до марта 2012. појавити `финансијски пакт` 23 земље ЕУ које пристају да Лисабонски споразум у финансијским и буџетским  питањима више де факто не важи, односно да се одрекну новог дела свог (не само) финансијског суверенитета.

            Самит шефова држава и влада ЕУ, који је почео 8. децембра у 19,30, а завршио се у зору 9. децембра, у неку руку је додатно удаљио Велику Британију, која ни досад није била у еврозони, од остатка ЕУ. 

            Нови евро-пакт ће, по свему судећи, бити потписан по формули 17+6. Јер, спремност да му се прикључе – после добијања сагласности у националним парламентима – показале ссу и Бугарска, Данска, Четонија, Литванија, Пољска и Румунија. Три чланице ЕУ – Шведска, Мађарска и Чешка – имале су на самиту озбиљне резерве према немачко-француском моделу нових одрицања од националног суверенитета.

            "Ми нисмо у зони евра и срећан сам због тога. Никада неæемо ни ући и никада нећемо одустати од те врсте суверенитета, као што су то биле принуђене те земље", рекао је британски премијер Дејвид Камерон.

            Насупрот њему, немачка канцеларка Ангела Меркел је изјавила: „Веома сам задовољна резултатима. Задовољни смо што је споразум подржао и цео низ земаља изван ецрозоне. То ће учврстити поверење према евру“.

            Француска и Немачка су, заправо, иницирале промене у Лисабонском споразуму које би омогућиле много стриктнију и жешћу контролу националних буџета и дужничких обавеза.

            А Велика Британија је, у замену за подршку реформисању ЕУ, тражила ослобађање од целог низа пооштрених финансијских норматива. Камерон је, рецимо, тражио да буде потписан посебни протокол којим би Лондон био ослобођен од низа правила и финансијских механизама, а то је било неприхватљиво – изјавио је француски председник Никола Саркози.

            С обзиром да је изостао договор свих 27 земаља ЕУ, Берлин, Париз и земље које их подржавају -  већ су наговестили закључивање новог споразума само међу земљама еврозоне. Сакози је чак изјавио да ће тај нови споразума бити готов до марта 2012. и да му се могу прикључити и чланице ЕУ  које нису у еврозони. А  председник Европског савета, Херман ван Ромпуј, саопштио је да је заквих земаља засад – шест.

            Самит је одлучио да је усаглашавање економске политике, осим општеевропског нивоа, неопходно и на нивоу саме еврозоне. У усвојеном документу се наглашава: «Биће утврђена процедура по којој ће се све основне реформе економске политике разматрати и координирати на нивоу еврозоне.»

            Меркелова је изјавила да не искључује могућност одржавања `специјалног самита еврозоне`. И  додала: «Промене које почињемо су дужи процес. У оквирима Лисабонског споразума такве промене напросто нису биле могуће. Тим путем ћемо ићи корак по корак.»

            Саркози такође није крио задовољство: «Добро је, упркос противљењу Лондона. Друге шансе за спасавање еврозоне не би било!»

И Европска унија губи «ААА» кредитни рејтинг!

            Над бриселским самитом, а и самом еврозоном, надвио се још један облак који је битно утицао на све одлуке.

            Међународна рејтинг-агенција S&P ставила је и ЕУ на свој списак `субјеката` којима ће наредних дана смањити `дугорочни дужнички суверени рејтинг`. ЕУ тренутно има највиши могући рејтинг „ААА“, али S&P не крије да ће истовремено смањити и рејтинге чак 15 од 17 земаља еврозоне. Између осталих:  и Немачкој, Француској, Холандији, Аустрији, Финској и Луксембургу.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари