Казахстан допушта могућност да Евроазијска економска унија буде и политички савез

СПОРАЗУМ О ФОРМИРАЊУ ЕВРОАЗИЈСКЕ ЕКОНОМСКЕ УНИЈЕ

ТРЕБА ДА БУДЕ СПРЕМАН ЗА ПОТПИСИВАЊЕ ДО 1. МАЈА 2014.

Нурсултан Назарбајев

  • „Уверен сам да ће Евроазија бити субконтинент са отвореним границама, нормалном трговином и кретањем људи. ЕЕУ ће до 2030. године својим чланицама омогућити раст БДП за 25 одсто, што ће нам донети више од 600 милијарди долара“ - истакао је Нурсултан Назарбајев

          ЕВРОАЗИЈСКА еконмска унија (ЕЕУ) планирана је као чисто економска организација, али у будућности није искључено њено претварање у политичку организацију, изјавио је председник Казахстана Нурсултан Назарбајев приликом сусрета са шефовима дипломатских мисија акредитованим у Астани.

          „Слушамо и гледамо разне интерпретације и мишљења експерата о Евроазијској економској унији. Мислим да је боље да се она дубље изучи. Јер, можда ипак постане и политичка? Све може да буде“ - рекао је он.

          „У будућности све може да буде, али данас је ово чисто економска сарадња изазвана неопходношћу наших држава“ - рекао је Назарбајев.

          Назарбаев је подвукао да је таква перспектива „за Казахстан веома важна“.

          Председник Казахстана позвао је да се са критике и неповерења према Евроазијској економској унији „пређе на њено изучавање и исправно разумевање“.

          „Уверен сам да ће Евроазија бити субконтинент који ће имати отворене границе, нормалну трговину и кретање људи“ - истакао је Назарбајев.

          Према процени председника Казахстана, ЕЕУ ће до 2030. године својим чланицама омогућити „раст БДП за 25 одсто, што ће нам донети више од 600 милијарди долара“.

          „Евроазијска економска унија се не затвара пред светом, она наставља да сарађује са читавим светом. Зато подржавамо предлог председника Русије о стварању вудуће зоне слободне трговине између Евроазијске економске уније и Европске уније“ - истакао је Назарбајев.

          Он је истакао да је за Казахстан - као зацентралну државу у Евроазији - од животног значаја учешће у интеграционим процесима.

          „Навршава 20 година откако сам иницирао стварање Евроазијског економског савеза“ - нагласио је Назарбајев.

          И додао: „Симболично је што се баш ове године предлаже потписивање споразума између Казахстана, Русије и Белорусије о Евроазијској економској унији. До сада су многе земље изразиле спремност да приступе овом процесу“ - истиче председник Казахстана.

          У јануару ове године Русија је предложила руководству Европске уније да изучи могућност стварања зоне слободне трговине између ЕУ и Евроазијске економске уније коју формирају Русија, Белорусија и Казахстан.

          Председник Русије Владимир Путин изјавио је да споразум о формирању Евроазијске економске уније треба да буде спреман за потписивање до 1. маја 2014. године.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари