Руски ратни бродови упловили у сиријске територијалне воде

Русија тражи да конфликт у Сирији буде проглашен за грађански рат

  • И израелски дневни лист Хаарец је јавио прошле недеље да „руски бојни бродови треба да уђу у сиријске територијалне воде“

         РУСКИ војни бродови  ушли су у сиријске територијалне воде. Овај агресивни потез има за циљ да спречи НАТО напад на ову земљу под плаштом „хуманитарне интервенције“, пише либијска агенција Матаба.

         И израелски дневни лист Хаарец је јавио прошле недеље да „руски бојни бодови треба да уђу у сиријске територијалне воде“, цитирајући сиријску новинску агенцију и наглашавајући да је то „знак да постоји јасна порука Западу да ће се Москва одупрети било каквом страном уплитању у грађанске немире у овој земљи“.

         Индијски дневник „Хинду“ је такође јавио да се руски бродови крећу ка сиријској луци Тартус.

         Русија је иначе, током последњих дана, појачала напоре да одбрани Сирију. Министар спољних послова Сергеј Лавров инсистира да се насиље у Сирији назове грађанским ратом, противећи се тврдњама западних сила да се председник Башар ал-Асад упустио у крваво гушење невиних протестаната.

         Као и пред нападе на Либију, који су такође називани „хуманитарном интервенцијом“, силе НАТО пакта журе да сатанизују Асадову владу карактеришући дејства његових снага као „атроцитете“ док истовремено игноришу сличне нападе опозиционих снага као што је напад на комплекс обавештајне службе сиријског ратног ваздухопловства ове недеље у коме је страдало или рањено 20-так безбедњака.

         Портпарол америчког Стејт департмента, Марк Тонер, одбацио је тврдње Русије да се Сирија налази у грађанском рату.       

         „Ми верујемо, изјавио је он,  Асадов режим води кампању насиља, застрашивања и репресије против невиних демонстраната“.

         Без руске помоћи, Сирија би мање-више била беспомоћна током НАТО напада. „Не видим никакве чисто војне проблеме,“ изјавио је бивши начелник француског ратног ваздухопловства, Жан Рану (Jean Rannou). „Сирија нема никакву одбрану против западних система... али она би представљала већи ризик од Либије. То би била тешка војна операција,“ изјавио је он.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари