САРКОЗИ: Никада није био овако висок ризик распада Европе!

ТАДИЋ БИ ДА СЕ ПОПНЕ НА БРОД КОЈИ ТОНЕ

Паника међу лидерима ЕУ  уочи судбоносног самита у Бриселу

  • Европа се налази у ванредно опасној ситуацији. Никада ЕУ није била толико неопходна и никада није била у толикој опасности – упозорио француски председник Никола Саркози у Марсеју
  • Одлука о еврозони зато мора – нагласио је - да буде донета у најскорије време. Мораћемо да размотримо сва могуће решења за извлачење ЕУ  из дужничке кризе

        МАРСЕЈ, - „Никада тако много земаља није желело да се присаједини Европи. Али, никада до сада ни ризик дезинтеграције Европе није био тако велики! Европа се налази у ванредно опасној ситуацији“, изјавио је француски председник Никола Саркози.

        Он је на овај начин зазвонио на узбуну – још једном поновивши да `никада није био већи ризик од распада Европе` - уочи самита лидера ЕУ. Учинио је то у Марсеју, обраћајући се лидерима европских партија десног центра. Па подвукао: "Никада Европа није била толико неопходна и никада није била у толикој опасности".

        При том је самит у Бриселу – од којег Борису Тадићу и његовој владиној коалицији најдиректније зависи хоће ли им се ноге наћи над политичком провалијом – отворено назвао и `кључним` и `судбоносним`.

        Саопштио је да ће председници и премијери држава Уније покушати да пронађу одговоре на изазове дужничке кризе у еврозони, коју аналитичари описују као ("уради или умри") за земље еврозоне. Нагласио је да ЕУ за то има на располагању `свега неколико недеља`. И признао: да време више не ради за еврозону.

        `Одлука о еврозони зато мора да буде донета у најскорије време. Мораћемо да размотримо сва могуће решења за извлачење ЕУ  из дужничке кризе.

        Многи аналитичари већ увелико баратају проценама типа: `последња шанса Европе`, `еврозона у нокдауну`...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари