Следи одлучан корак `тројке` ка Сједињеним Државама Европе?

Меркелова, Саркози и Монти се у Стразбуру договарали о преустројству ЕУ  

  • ФИНАНСИЈСАКА ВЛАДА ЕУ: Утицајни и добро обавештени немачки политолог Александар Рар тврди да ће Берлин и Париз 9. децембра иницирати формирање финансијске владе Европе која ће контролисати буџете свих земаља Уније, а не само оних које су у еврозони
  • УКИДАЊЕ КОНСЕНЗУСА: Рар верује да ће Меркелова и Саркози тада предложити и укидање консензуса и да ће инсистирати да се одлучује већином гласова. Уз образложење: да се у условима овакве кризе једино тако може ефикасно управљати Европском унијом 

          ЛИДЕРИ  три највеће економије ЕУ – немачка канцеларка Ангела Меркел, француски председник Никола Саркози и италијански премијер Марио Монти – срели су се у Стразбуру и договорили не само да езмље еврозоне заједничким снагама извлаче из дужничког блата, него и о формирању Сједињених Држава Европе!

          Познати и утицајни немачки политолог, Александар Рар, овако је сумирао резултате тог самита: «Тројка се састала да би умирила тржишта и да би им показала да ће Немачка и француска учинити све што је потребно да Италија не крене опасним грчким путем. Међутим, много је далекосежније што су Меркел и Саркози наумили да до 9. децембра обнародују заједнички предлог шта и како да се коригује у темељним принципима на којима почива Европска унија».

          Рар тври да располаже информацијама које говоре да Немачка и Француска имају намеру да кризу ситуацију искористе за `прављење одлучујућег корала ка Сједињеним Државама Европе». Он мисли да Меркелова и Саркози 9. децембра могли објавити следеће:

          «По свему судећи ће иницирати формирање финансијске владе Европе која ће контролисати буџете свих земаља Уније, а не само оних које су у еврозони. Верујем да ће предложити и укидање консензуса и инсистираће да се одлучује већином гласова. Уз образложење: да се у условима овакве кризе једино тако може ефикасно управљати Европском унијом.» 

          Слично на ствари гледају и други експерти који су блиски врховима ЕУ. Уверени су да Берлин и Париз више неће хтети да по пола године убеђују, рецимо, Ирску, Португал или Словачку да `гласају правилно`. То ће, наравно, на много радикалнији начин него икад досад отворити питање `односа наднационалног и националних суверенитета`.

          Меркелова и Саркози ће, такоже, инсистирати на аутоматском кажњавању земаља-чланица које буду нарушавале одредбе `пакта стабилности` који је на снази у ЕУ и забрањује буџетски дефицит изнад три одсто годишње, односно национални дуг изнад 60 одсто друштвеног бруто производа.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари