Светом влада 147 компанија, а њихов „чвор” се понаша као велика економска завера

Три четвртине економског центра планете чине банке

  • Те компаније контролишу своје власништво готово 100 одсто, а у просеку свака од њих је повезана са око 20 других компанија
  • Мрежа се сужава на један густи чвор у средини, из којег се везе шире интензивно у свим смеровима. Тај чвор је изразито мали и густ у поређењу с осталим деловима мреже па су га научници назвали 'супер ентитетом'
  • Власничка структура у том чвору је висока, јер само језгро држи три четвртине тог чвора у свом власништву
  • Научници тврде да се 'супер ентитет' понаша као уједињени блок и велика економска завера. Једино што их спречава да се понашају као новчани картел су антимонополске структуре

       ЦИРИХ,  (ФоНет) - Светом влада 147 мулинационалних компаније, међу њима су три четвртине банке које једино антимонополске структуре спречавају да се понашају као новчани картел.

       Тројица теоретичара с института ЕТХ у Цириху проучавали су 43.060 међународних корпорација и њихове уделе у власништву, тражећи компатибилности које би их могле повезивати.

       У просеку, свака од тих компанија повезана је са око 20 других компанија, открили су научници, преносе медији.

       Мрежа се сужава на један густи чвор у средини, из којег се везе шире интензивно у свим смеровима. Тај чвор је изразито мали и густ у поређењу с осталим деловима мреже па су га научници назвали 'супер ентитет'.

Демонстранти у Цириху

       Власничка структура у том чвору је висока, јер само језгро држи три четвртине тог чвора у свом власништву.

       Готово 40 одсто контроле над светском економијом је у рукама компликоване мреже власничких односа, у чијем центру се налази само 147 корпорација, које контролишу своје власништво скоро 100 одсто.

       Најважнија информација до које су дошли јест та да су чак три четвртине тих компанија банке.

       Научници тврде да се 'супер ентитет' понаша као уједињени блок и велика економска завера. Једино што их спречава да се понашају као новчани картел су домаће антимонополске структуре.

       Циљ ове студије је да помогне законодавцима и економистима на глобалном нивоу у проучавању начина да се стабилизују финансијска тржишта.

       Студија је показала и начин на који капитализам функционише у 21. веку и како ти односи могу поткопати цео систем.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари