Иран прети блискоисточним ратом и да ће гађати и објекте НАТО у Турској

Техеран објавио три сценарија могуће америчко-израелске агресије

* У случају да претња буде реална, ми смо спремни за ударе по противракетној одбрани НАТО у Турској, након чега ћемо наредити својим снагама да ударе и по другим регионима» - изјавио командант иранских ваздушно-космичких снага Амир Хаџизадех

* ПРВИ (сценарио): широкофронтни рат на изнуривање, са ударима из ваздуха и копненом инвазијом

ДРУГИ: `хируршки` прецизни удари по командно-контролним центрима иранске одбране, са дестабилизацијом режима и опште ситуације у Иану, са трајањем целе операције све док техеран не истакне белу заставу

ТРЕЋИ: уништавање само оних војних циљева који су у стању да нанесу штету Израелу и САД

           ИРАН је спреман да уништи објекте противракетне одбране НАТО на територији Турске у случају да Техерану запрети опасност од САД или Израела, објавила је иранска агенција Mehr News Agency позивајући се на изјаву команданта `ваздушно-космичких снага исламске револуције` Амира Али Хаџизадеха (Amir Ali Hajizadeh).

Амир Али Хаџизадех

           «У случају да претња буде реална, ми смо спремни за ударе по противракетној одбрани НАТО у Турској, након чега ћемо наредити својим снагама да ударе и по другим регионима» - рекао је Хаџизадех.

           Он је додао да је политика САД и Израела према Исламској Републици натерала Техеран да ревидира своју одбрамбену доктрину. Од сада ће Техеран да «на претњу одговарати претњом».

           Да подсетимо: у септембру 2011. г. Анкара и Вашингтон су потписали документ о постављању америчког радара у Турској у оквиру изградње противамеричког сегмента противракетне одбране у Европи (Европро). У складу са тим договором, планира се постављање радара на војној бази недалеко од града Куречик у провинцији Малатија, на југо-истоку земље.

           Међутим, још је индикативнине што је истовремено на официјелном сајту главне фигуре у Техерану, великог ајатоле Али Хаменеија, објављено истраживање иранског војног аналитичара Амира Мохебјана о могућим варијантама америчко-израелског напада на Иран.

           Ирански војно-државни врх – судећи по ономе што је потписао Мохебјан – рачуна са три могућа ратна сценарија.

Али Хаменеи

           Први: широкофронтни рат на изнуривање, са ударима из ваздуха и копненом инвазијом.

           Други: `хируршки` прецизни удари по командно-контролним центрима иранске одбране, са дестабилизацијом режима и опште ситуације у Ирану, са трајањем целе операције све док техеран не истакне белу заставу.

           Трећи: уништавање само оних војних циљева који су у стању да нанесу штету Израелу и САД.

           Мохебјан не верује превише у `први сценарио рата`. Зато што Израел и његови савезници за њу не располажу довољним снагама, а и зато што Американци неће започињати нови рат у предизборној години без темељних обавештајних и сваких других припрема.

           Друге две варијанте су много изгледније, али Мохебјан процењује да ће и оне агресоре суочити `са жалосним последицама`. И зато што је Иран спреман да заштити своје главне политичке и војне центре. И зато што ће одговор Ирана бити `непредвидљив`, а сама агресија утрти пут `великом блискоисточном рату`.

           Мохебјан је уверен да је потпуно уништење иранских `атомских објеката` - због њихове раштрканости и заштићености – напросто немогуће. Зато је овај експерт близак званичном Техерану уверен да су агресори потпуно свесни да би и прецизним ударима по само најважнијим циљевима мало постигли, а опет ризиковали велики рат.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари