Шеф британске здружене команде Патрик Сандерс тражи да COBRA свакодневно делује

ТВРДИ ДА РУСИЈА, А И КИНА, ОБНАВЉАЈУ `ВЕЛИКУ ИГРУ` ПРОТИВ ЛОНДОНА И ЊЕГОВИХ ИНТЕРЕСА

* „Можда би највоље ефекте имало формирање  ситуациоиног центра или механизма изван COBRA и постојећих кризних центара. То би било веома важно за стабилност Велике Британије“ – оценио је Сандерс. И објаснио зашто: „Русија и Кина нам прете новом Великом игром. Овога пута: на стероидима“

_______________________________________________________________________

        ШЕФ здружене команде Оружаних снага Велике Британије – генерал Патрик Сандерс – затражио је да COBRA, тело владе у Лондону за ванредне ситуације, „пређе на заседање током целе године“.       

        Или да буде формирано ново које би тако деловало.

         Нагласио је да је то постало неопходно зато што „Русија обнавља The Great Game“.

        „Великом игром“ је названо геополитичко супарништво између Руске и Британске империје за доминацију у Јужној и централној Азији у 10- и почетком 20-ог века.

        Сандерс је оценио је реакција на тровање британског шпијуна Сергеја Скрипаља и његове кћерке Јулије била „веома ефикасна“ и да је показала како криза треба да уједини британске институције. А још више: да је Британији потребан стални национални орган за реаговање на сличне догађаје и претње.

        „Можда би највоље ефекте имало формирање  ситуациоиног центра или механизма изван COBRA и постојећих кризних центара. То би било веома важно за стабилност Велике Британије“ – оценио је Сандерс.

        И објаснио зашто: „Русија и Кина нам прете новом Великом игром. Овога пута: на стероидима. Осим Тога, Велика Британија се свакодневно суочава са претњама у сајбер-простору“.

        COBRA се дешифрује као Cabinet Office Briefing Room A, а то је владин комитет за координацију дејстава државних органа у време регионалних или националних криза, као и свих крупних догађаја у свету који могу имати озбиљне последице.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари