Туча у турском парламенту због верске наставе за десетогодишњаке

ПО СТАРОМ ЗАКОНУ ДЕЦА МЛАЂА ОД 15 ГОДИНА

НИСУ СМЕЛА ДА ПОХАЂАЈУ ВЕРСКУ НАСТАВУ

  • Премијер Таип Ердоган одбацио тврдње да жели да наметне исламске вредности својим сународницима. Рекао је да је посвећен секуларизму, али не на штету Турака који желе отвореније да изразе своја религијска уверења
  • Овај закон показује колико је демократија узнапредовала у Турској. Фашистички притисци исправљени су кроз демократију, рекао је турски премијер

        ПОСЛАНИЦИ турског парламентг потукли су се током дебате о закону који омогућава родитељима да раније упишу децу у верску школу.

        Предлог закона о реформи образовања продужава обавезно образовање са 8 на 12 година и омогућава деци да већ са 10 година упишу посебне школе.

        Владајућа АК партија сматра да ће овим законом деца остајати дуже у школи, али секуларни Турци то виде као шири план за повећање утицаја религије.

        Експлозивна дебата, која се изродила и у  тучу у парламенту уследила је дан након протеста када је полиција употребила водене топове и сузавац да растера демонстранте у престоници Анкари.

        Парламент је усвојио закона, а од 550 посланика 295 је подржало предлог, док је 91 био против.

        Овај закон заменио је стари из 1997. године, чије је усвајање испословала војска, а тим законом је било забрањено да деца млађа од 15 година похађају верске школе.

        Те школе су првобитно биле основане ради школовања исламских свештеника.

        Главна турска секуларна опозициона Народна републиканска партија оптужила је премијера Ердогана да жели да се овим законом освети и да жели да „васпита исламску омладину“.

        Ердоган је одбацио тврдње да жели да наметне исламске вредности својим сународницима. Он је рекао да је посвећен секуларизму, али не на штету Турака који желе отвореније да изразе своја религијска уверења.

        Додао је да је усвајање закона победа демократије.

        „Овај закон показује колико је демократија узнапредовала у Турској. Фашистички притисци исправљени су кроз демократију“, рекао је турски премијер.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари