Улазак Хрватске бенседин за Тадића

ШЕФОВИ ДИПЛОМАТИЈА ЕУ ДАЛИ

„ПОДРШКУ ОТВАРАЊУ ПРЕГОВОРА СА ЦРНОМ ГОРОМ“

  • Савет министара спољних послова оценио да улазак Хрватске у ЕУ представља историјски корак и да даје нови замах европској перпспективи Западног Балкана
  • Савет охрабрио Хрватску да настави решавање свих преосталих билатералних и регионалних питања, међу којима је и питање сукцесије
  • Савет поновио позив политичким лидерима у Босни и Херцеговини да формирају, кроз темељан и свеобухватан процес, власт на државном нивоу

        БРИСЕЛ, (ФоНет) - Савет министара спољних послова Европске уније (ЕУ) поздравио је завршетак приступних преговора Хрватске за улазак у ЕУ, подржао отварање преговора о чланству за Црну Гору, позвао лидере у Босни и Херцеговини да формирају власт, а одлуку о почетку преговора са Македонијом одложио за наредног председавајућег Унијом.

        Савет је у закључцима оценио да улазак Хрватске у ЕУ представља историјски корак и даје нови замах европској перпспективи Западног Балкана.

        Приступање Хрватске потврђује посвећеност ЕУ европској перспективи свих земаља Западног Балкана и допринеће јачању стабилности, слободе и просперитета у Европи, каже се у закључцима усвојеним после заседања Савета у петак касно увече.

        Савет је поздравио декларацију Хрватске о промовисању европских вредности у југоисточној Европи и опредељеност да билатерална питања не би требало да буду препрека за земље кандидате за чланство.

        Од Хрватске се очекује да настави да игра активну улогу у регионалној сарадњи на Западном Балкану, укључујући питања повратка избеглих, сарадњу правосуђа и управљања границама.

        Имајући у виду значај добросуседских односа, Савет охрабрује Хрватску да настави решавање свих преосталих билатералних и регионалних питања, међу којима је и питање сукцесије.

        Савет је осудио недавне изјаве и мере које би могле довести у питање значај питања помирења и позвао политичке лидере да избегавају такве потребе и мере.

        „Пуна сарадња са Трибуналом у Хагу наставља да има суштински значај“, додаје се у закљуèцима.

        Савет је подздравио напредак који је учинила Црна Гора, која је наставила да без проблема примењује обавезе предвиђене Споразумом о стабилизацији и придруживању.

        У светлу тог напретка, у оквиру Европског савета лидери ЕУ ће размотрити препоруку Европске комисије да се Црној Гори одобри датум за почетак преговора о чланству.

        Савет наглашава потребу наставка реформи, посебно оних који се тичу владавине права, борбе против корупције и организованог криминала у Црној Гори.

        Савет министара иностраних послова ЕУ поновио је позив политичким лидерима у Босни и Херцеговини да формирају, кроз темељан и свеобухватан процес, власт на државном нивоу, како би могле да се спроводе изузетне и неопходне реформе и оствари квалитативан корак на европску путу.

        Савет је изнео озбиљну забринутост због застоја у функционисању државе и примени реформа у процесу европских интеграција.

        У закључцима се подсећа на услове, изнете 21. марта, да би Споразум о стабилизацији и придруживању ступио на снагу, али се и понавља подршка Савета европској перспективи Босне и Херцеговине, њеном суверенитету и територијалном интегритету.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари