“Православље је католицизму најближе”

  • Међу хришћанским црквама и заједницама православље нам је најближе. Католици и православни имају исту древну црквену структуру. Тако се можемо надати да није далеко дан када ћемо заједно славити евхаристију» - рекао је римски епископ
  • Православни митрополит Августинос изјавио да је за православље «папство проблем», а да је потребно председавање универзалном црквом у љубави (агапе)

       ФРАЈБУРГ, (ФоНет) - Папа Бенедикт XVI, који се налази у вишедневној посети својој домовини, састао се у Фрајбургу са највишим представницима православних и оријенталних цркава Немачке.

       Делегацију је предводио митрополит Цариградске патријаршије за Немачку Августинос, преноси Виа.

       Према објављеној процени, у Немачкој живи око 1,6 милиона православаца.

       Папа се захвалио на могућности «пријатељске размене мишљења».

       «Радо ћу поновити то што сам и на другим местима говорио. Међу хришћанским црквама и заједницама православље нам је најближе. Католици и православни имају исту древну црквену структуру. Тако се можемо надати да није далеко дан када ћемо заједно славити евхаристију».

       Католичка црква, рекао је папа, са пажњом прати развој православља на западу Европе. Православни су у Немачкој постали саставни део немачког друштва. Они освежавају благо хришћанске културе и хришћанске вере Европе.

       Рад на разјашњењу теолошких разлика остаје значајан, њихово уклањање води ка поновном успостављању пуног јединства, коме се надамо и за њега се молимо. Ради се првенствено о питању примата, око чијег правог разумевања још треба даље да радимо. У томе нам може помоћи разликовање између суштине и форме обављања примата, о чему је говорио папа Јован Павле Други, рекао је он.

       Папа «са захвалношæу» гледа на рад Заједничке комисије за богословски дијалог између Католичке и старооријенталних цркава.

       Католицима и православнима стало је до заштите људског живота од зачећа до природне смрти, оне су против манипулације и селекције у медицини. Такође се залажу за интегритет брака између мушкарца и жене. И за породицу, наглашава епископ Рима.

       Пред сусрет са папом Бенедиктом, митрополит Августинос је изјавио да католици и православни деценијама воде «дијалог љубави и истине», дијалог је «задовољавајући», мада се лакше постиже љубав, него истина.

       Како је рекао, за православље је «папство проблем», различито га разумемо. Председавање универзалном црквом у љубави (агапе) је потребно.

       За православље, као за католичанство, напоменуо је митрополит Августинос, целибат «није проблем». Пре рукополагања свештенички кандидат сам одлучује да ли жели брак или целибат.

       Што се екуменизма тиче, неки са тим «имају проблем», посебно на Истоку, у бившим комунистичким земља, где су до скоро били неслободни. Они су како против Запада, тако и притив екуменизма, протоком времена стање ће се изменити, рекао је митрополит Августинос.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари