Washington Post: Дизањем у ваздух гасовода Северни ток руководио украјински пуковник Роман Червински

АМЕРИЧКИ ЛИСТ ТВРДИ ДА СУ МУ ТО ПОВЕРИЛИ „УКРАЈИНСКИ И ЕВРОПСКИ ЗВАНИЧНИЦИ“

Роман Червински

* Червински се тренутно налази у затвору, али -  у вези са гранатирањем украјинског аеродрома Канатово. Он је руководио „регрутовањем” руског пилота и пријавио својима да је успео да га „убеди” да прелети авионом у Украјину, али су у договорено време по Канатову удариле руске ракете, убивши команданта те авио-базе и 17 војних лица, уништавајући ловце и оштећујући писту

___________________________________________________________

          ДИВЕРЗИЈОМ на руским гасоводима Северни ток руководио је 48-годишњи украјински пуковник Роман Червински, објавио је The Washington Post.

          Aмерички лист тврди да су му то поверили „украјински и европски званичници“ који су наводно указали да Червински није деловао сам.

          „Червински је примао наређења од виших украјинских званичника, који су на крају поднели извештај главнокомандујућем украјинским оружаним снагама Валерију Залужном“.

          Приписује му се да је управљао шесточланом групом која је изнајмила јахту под лажним именима и помоћу ронилачке опреме поставила експлозива испод три крака руског балтичког гасовода.

          Червински се тренутно у затвору, али -  у вези са гранатирањем украјинског аеродрома Канатово.

          Он је руководио „регрутовањем” руског пилота и пријавио својима да је успео да га „убеди” да вионом прелети у Украјину, али су у договорено време по Канатову удариле руске ракете, убивши команданта те авио-базе и 17 војних лица, уништавајући ловце и оштећујући писту.

          Саботажа на Северном току и Северном току 2 догодила се 26. септембра 2022. године.

          Руско тужилаштво покренуло је поступак поводом тог „акта међународног тероризма“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари