Заменик шефа украјинске војне шпијунаже: Часов Јар ће пасти, Украјина је на ивици

ВАДИМ СКИБИЦКИ ЗА THE ECONOMIST: РУСИ КРЕЋУ У ВЕЛИКУ ОФАНЗИВУ КРАЈЕМ МАЈА ИЛИ ПОЧЕТКОМ ЈУНА

Вадим Скибицки

* Руске јуришне групе минуле ноћи са три стране ушле у Часов Јар и издржале прве украјинске контранападе

* СКИБИЦКИ: Украјина је  у најтежој ситуацији од почетка руске Специјалне војне операције. И зато што је Русија успела да пробије фронт у селу Очеретино и да створи мостобран површине 25 км², а Оружане снаге Украјине нису у стању да стабилизују ситуацију. Русија планира офанзиву у Харковској и Сумској области

* Руски војни аналитичари процењују да ће се кијевски режим после пада Часовог Јара, „суочити са већом катастрофом него након пада Авдејевке“

________________________________________________________________

         РУСИ су, сада је то већ јасно, одлучили да Часов Јар - невелики град удаљен 15 км од Контантиновке и 30 од Краматорска, али велико утврђење и логистички чвор што га чини кључем целог западнодонбаског фронта - узму „на јуриш“, а не опкољвањем.

         Минуле ноћи су руске јуришне групе ушле у град са три стране, а до јутра су утврдиле своје нове позиције.

         Издржале су налете украјинских елитних батаљона, међу којима је био и „Кракен“, познат по својим зверствима.

         Украјинске ватрене тачке су под сталном паљбом руске артиљерије и авијације.

         Руски војни аналитичари процењују да ће се кијевски режим после пада Часовог Јара, „суочити са већом катастрофом него након пада Авдејевке“.

         Украјина је на ивици. Пад Часовог Јар је питање времена - признао је заменик начелника украјинске Главне обавештајне управе Вадим Скибицки.

         У интервјуу лондонском The Economist рекао је и да не види никакву могућност да Украјина сама добије рат против Русије. Чак и када би украјинске оружане снаге, што је нереално, успеле да потисну руску војску до „старе руско-украјинске границ“.

         Индикативно је и што је Скибицки додао да сматра да се „овакви ратови могу завршити само преговорима“ и додао да се сада „обе стране боре за најповољнију позицију пре него што почну потенцијални преговори“.

         Додао је, додуше, да „конструктивни преговори могу почети најраније у другој половини 2025. године“.

         Скибицки је поновио да је Украјина  „на ивици“ јер је у најтежој ситуацији од почетка руске Специјалне војне операције. И зато што је Русија успела да пробије фронт у селу Очеретино и да створи мостобран површине 25 км², а Оружане снаге Украјине „нису у стању да стабилизују ситуацију“.

         Русија ће, према Скибицком, наставити са ослобађањем Донбаса, а у будућности планира офанзиву у Харковској и Сумској области.

         Он претпоставља да ће главна руска офанзива почети крајем маја или почетком јуна.

         „Мај ће бити прекретница за украјинске оружане снаге и Украјину у целини. Руска војска није иста као 2022. године јер сада делује као јединствен организам са јасним планом и јединственом командом“, нагласио је Скибицки.

          The Economist је из свега овога извукао наслов: „Украјина је на ивици“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари