Грчки митрополит Серафим позвао Вартоломеја да не провоцира шизму и да се - покаје

ПОДСЕТИО ГА НА РЕЧИ ЈОВАНА ЗЛАТОУСТА ДА СЕ „ГРЕХ РАСКОЛА НЕ ПЕРЕ НИ МУЧЕНИЧКОМ КРВЉУ“

Врх Руске и Грчке цркве на заједничкој литургији

у Исакијевском сабору у Санкт Петербургу

* Упозорио  да су расколници они у Украјини којима Вартоломеј има намеру да да аутокефалност и да ће то „жалосно завршити“

_______________________________________________________________________

         МИТРОПОЛИТ Кифирски и Антикифирски Серафим упозорио је Цариградског патријарха Вартоломеја да његова дејства поводом Украјине воде расколу у светском православљу.

         Кифирска и Антикифирска митрополија је саставу Грчке (Еладксе) православне цркве, па је утолико значајније што је Серафим позвао Вартоломеја и да не „провоцира шизму“ и да се покаје.       

         Он је оне у Украјини којима Вартоломеј има намеру да да аутокефалност назвао расколницима и упозорио да ће то „жалосно завршити“:

         „Цариградски патријарх – уместо што општи са папом Римским – треба да се јавно покаје. Дубоко ме ожалостило када сам сазнао да је Московска патријаршија прекинула црквене везе са Цариградском патријаршијом. До тога је довела намера Цариградске патријаршије да аутокефалност да украјинским расколницима који су одвојени од наше Свете Православне Цркве, то јест – од свих православних патријаршија и помесних православних цркава и представљају незнатну мањину у украјинском народу“.

         Митрополит Серафим је подсетио да су и Цариградска патријаршија и Вартоломеј донедавно  признавали само канонску Православну Цркву у Украјини под руководством митрополита Онуфрија.

         „Сада (патријарх Вартоломеј) из личних побуда даје аутокефалност расколницима, прекраја Свети поредак и угрожава канонску архиепископију Украјине коју не признаје само Руска православна црква него и све друге помесне цркве. Расколници, као што се зна, нису Црква, па је општење са њима забрањено Светим Канонима, Апостолским и Васељенским Саборима. Вартоломејево признање расколника у Украјини испровоцираће расколе и поделе у Христовој Апостолској Цркви“.

         Митрополит Серафим је – нимало случајно – подестио на упозорење Јована Златоуста да се „грех раскола не може опрати чак ни мученичком крвљу“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари