Хаг затвара само нова резолуција

ПИСМО ВЛАДИМИРА ТИТОВА С.Н. БАБУРИНУ, ПРЕДСЕДНИКУ РУСКОГ ДРУШТВЕНОГ КОМИТЕТА ЗА ЗАШТИТУ ВОЈИСЛАВА ШЕШЕЉА

о Трибунал се може затворити само на основу додатне резолуције СБ ОУН

о САД, Велика Британија, Француска - сталне чланице СБ са правом вета - категорички против тога да МТБЈ сместа престане са радом, а Кина има уздржано-неутралан став

о Мишљење да би Русија у насталим условима могла блокирати одлуку о продужетку овлашћења судијама МТБЈ и самим тим обезбедити „распуштање“ - чини се погрешним

о Карактеристично је да Србија са своје стране не демонстрира нарочиту активност у погледу хитног завршетка рада Трибунала

 

Министарство иностраних послова Руске Федерације
- О делатности МТБЈ и предмету Шешеља, 14. јула 2011.

   Поштовани Сергеј Николајевич,

           У вези Вашег писма у погледу параметара рада Међународног трибунала за бившу Југославију (МТБЈ) и околности у којима тај међународни судски орган разматра предмет лидера Српске радикалне странке (СРС) Војислава Шешеља желели бисмо да саопштимо следеће.

           МТБЈ је успостављен резолуцијом Савета безбедности ОУН на основу Поглавља VII Повеље ОУН без навођења рока његовог функционисања. Формулације резолуција Савета 1503 (2003) и 1534 (2004), које су утврдиле временске оријентире завршетка делатности, нису говориле о томе да 2010. године истиче мандат Трибунала као помоћног органа СБ ОУН. При томе се не може порицати да се МТБЈ није уклопио у период који му је одлукама из 2003. године одређен за завршетак судског поступка.

          Трибунал се може затворити само на основу додатне резолуције СБ ОУН. При томе су западне државе-сталне чланице СБ са правом вета (САД, Велика Британија, Француска) категорички против тога да МТБЈ сместа престане са радом. Кина има уздржано-неутралан став. Карактеристично је да Србија са своје стране не демонстрира нарочиту активност у погледу хитног завршетка рада Трибунала.

          Мишљење да би Русија у насталим условима могла блокирати одлуку о продужетку овлашћења судијама МТБЈ и самим тим обезбедити „распуштање“ чини се погрешним. Уз непостојање одлуке о престанку мандата самог органа такав би корак само довео до нових компликција и на крају крајева до одуговлачења процеса завршетка рада Трибунала упркос нашој линији.

          У таквим за нас крајње неповољним околностима успело нам је да 2010. године постигнемо да Савет безбедности ОУН донесе резолуцију која садржи захтев да се читав рад МТБЈ заврши најкасније крајем 2014. године и предвиђа стварање тзв. резидуалног механизма који би регулисао преостала техничка и процесна питања. Тај механизам ће почети да делује од 1. јула 2013. године. Несумњиву вредност документа представља чињеница да је СБ ОУН фактички констатовао да су задаци Трибунала исцрпљени и поставио јасне временске оквире његовог постојања. Савладан је отпор западних чланица СБ које су тежиле да обезбеде функционисање МТБЈ с неограниченим роком.

         Током читавог рада Трибунала пажљиво пратимо шта се тамо дешава, између осталог, ток разматрања предмета председника Српске радикалне странке В. Шешеља.

        Морамо констатовати да хроничне мањкавости у раду МТБЈ, на које систематски указујемо, нису омогућиле да се претрес оперативно обави, с обзиром на све битне околности. Услед тога је одсуство нормалног контакта између судских власти и оптуженог довело до заоштравања која су се одразила на здравље последњег.

        Руска страна стално реагује на обраћања руководства СРС и чланова породице В. Шешеља по том питању. У вези с најновијим сигналима, као и на основу одлука Судског већа Трибунала руски стручњак-лекар је ове године непосредно учествовао у независном прегледу оптуженог. Рачунамо на то да ће закључци и препоруке групе експерата омогућити стабилизовање здравственог стања В. Шешља, између осталог у циљу што хитнијег завршетка саслушања у МТБЈ и доношења праведне и непристрасне пресуде.

         Намеравамо да се доследно држимо линије на завршетак делатности Трибунала о року одређеном од стране Савета безбедности ОУН и коректно извршавање функција наложених МТБЈ.
С поштовањем,
заменик министра Владимир Титов

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари