У Вашингтону и Лондону шкрипе зубима: Кина укључила Хонгконг у свој систем националне безбедности

СИ ЂИНПИНГ ВЕЋ ПОТПИСАО НОВИ ЗАКОН – СТУПИО НА СНАГУ 30. ЈУНА

* Пекинг ће у аутономној регији формирати центар државне безбедности, а у Хонгконгу ће постојати национални комитет за безбедност на  чијем челу ће бити шеф хонгконшке администрације, а чланови - министри финансија, правде и јавне безбедности и шефови полиције и царинске службе

___________________________________________________________________________________

         СТАЛНИ комитет Националног народног конгреса Кине - врховног законодавног тела Кине - одобрио је хонгконшки закон о националној безбедности.

        Усвојени документ биће укључен у Основни закон Хонгконга као његов анекс.

        Закон је усвојен једногласно.

         Кинески председник Си Ђинпинг потписао је указ према којем закон ступа на снагу одмах (30. јуна).

        Закон има шест поглавља и 66 чланова.

        Законом су предвиђене казне за сепаратизам, покушаје подривања државне моћи, тероризам и завере са страним државама или антикинеским снагама у иностранству.

        Централна влада Кине са законом добија право да у Хонгконгу отвори центар националне безбедности који ће   анализирати стање националне безбедности , давати препоруке, надгледати, координирати и подржавати акције хонгконшких власти, као и прикупљати обавештајне податке и држати под контролом кривичне случајеве директно повезане са претњама националној безбедности Кине.

        Биће успостављен механизам за координацију и брзу размену информација са органима за спровођење закона и правосудним органима у Хонгконгу.

        Град ће, са своје стране, морати да формира национални комитет за безбедност.

        На његовом челу биће шеф хонгконшке администрације, а чланови - министри финансија, правде и јавне безбедности и шефови полиције и царинске службе.

        Шеф администрације именоваће судије за случајеве који укључују претњу националној безбедности.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари