Индија најавила слање у космос свог „Небеског брода“ са људском посадом

МОДИ ОБЕЋАО ДА ЋЕ СЕ ТО ДОГОДИТИ НАЈКАСНИЈЕ 2022. - МИСИЈА ЋЕ ТРАЈАТИ НАЈМАЊЕ СЕДАМ ДАНА

* Шеф Индијске организације за космическа истраживања (ISRO) Кајласавадиву СИВАН: Брод ће бити изведен на ниску орбиту - на 300-400 километара изнад Земље, а на ту орбиту ће га изнети најмоћнија индијска ракета GSLV-Mk III

___________________________________________________________________________

         ИНДИЈСКИ премијер Нарендра Моди објавио је да ће његова земља до 2022. године послати у свемир своју прву летелицу са људском посадом.

         Открио је да је „свемирска капсула“ у којој ће током лета боравити индијски астронаути успешно тестирана пре неколико дана.

         Већ је добила име „Гаганијан“, што у преводу значи „Небески брод“.

         „Индија је одувек напредна у свемирској технологији, а одлучили смо да ће до 2022. године, кад земља слави 75 година независности, или чак и пре тога, индијски син или ћерка ићи у свемир са националном заставом у рукама”, рекао је Моди.

         Моди је ово најавио поводом индијског Дана независности. У свом последњем говору у својству премијера на таквој свечаности јер ће у тој земљи почетком наредне године бити одржани општи избори.           

         Шеф Индијске организације за космическа истраживања (ISRO) - Кајласавадиву Сиван  - прецизирао је да ће први индијски васионски брод са људском посадом бити изведен на „нису орбиту око Земље“ и да ће на њој остати „најмање седам дана“.

         Додао је да ће се „космички апарат са посадом“ наћи на 300-400 километара изнад Земље, а да ће га на ту орбиту изнети најмоћнија индијска ракета GSLV-Mk III.

         Према његовим речима, током даљих припрема – Индија ће обавити два лансирања истог „космичког апарата“. Само – без посаде.

         Индија увелико ради и на скафандерима за своје астронауте.

         Први Индијац у свемиру био је Ракесх Шарма који је 1984. учествовао у једној свемирској мисији Совјетског Савеза.

         Индија се нада да ће представити технолошке могућности за истраживање соларног система, док истовремено користи истраживања из свемира и другде како би решила проблеме код куће.

         Свемирски програм вредан милијарду долара годишње већ је помогао у развоју сателитских, комуникационих и даљински осетљивих технологија и коришћен је за мерење подземних нивоа воде и предвиђа време у земљи које погодује стварању суше и поплава.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари