Русија објавила да Међународну космичку станицу напушта после 2024.

БОРИСОВ: РУСИЈА ЋЕ НАЈКАСНИЈЕ ДО 2028. ИМАТИ СОПСТВЕНУ СВЕМИРСКУ СТАНИЦУ

* Дописни члан Руске космонаутичке академије Андреј ЈОЊИН: Нико нема искуство са потапањем „летећег објеката“ од четири стотине тона. Орбитална станица „Мир“, која је потопљена пре више од 20 година, била  тешка „само“ око сто тона. Наравно, немогуће је дозволити неконтролисани пад станице. Можда ће станица бити подељена на саставне делове. У  сваком случају, немогуће је потопити руски сегмент а оставити амерички. Дизајн станице се може упоредити са аутомобилом: Русија држи мотор и точкове, Сједињене Државе - корпус и резервоар за гориво

_______________________________________________________________

       НОВИ шеф Роскосмоса Јуриј Борисов објавио је да ће се његова земља повући из Међународне космичке станице након 2024-те.

       Притом је најавио да ће Русија – најкасније до 2028-ме имати сопствену орбиталну станицу.

       Андреј Јоњин, дописни члан Руске академије космонаутике, изјавио је да ће наредне две и по (максимум три) године бити посвећене припремама МКС за потапање.

       Објаснио је да ће то бити сложен подухват. И са балистичке и са технолошке тачке гледишта јер нико у свету још нема искуство са потапањем „летећег објеката“ од четири стотине тона.

       Јоњин је навео да је орбитална станица „Мир“, која је потопљена пре више од 20 година, била  тешка „само“ око сто тона.

       „Наравно, немогуће је дозволити неконтролисани пад станице. Можда ће станица бити подељена на саставне делове. У  сваком случају, немогуће је потопити руски сегмент а оставити амерички. Дизајн станице се може упоредити са аутомобилом: Русија држи мотор и точкове, Сједињене Државе - корпус и резервоар за гориво.  Зато је одвојено постојање сегмената немогуће – указао је Јоњин.

       Упозорио је да ће за евентуално прављење копије руског сегмента бити потребно осетно више времена од преостале 2,5-3 године.

       Највећи губитници од потапања МКС имаће земље Европе, Канада и Јапан јер ће потпуно „испасти” из истраживања свемира са људском посадом.

       НАСА је саопштила да још није добила званично обавештење Русије да ће се повући из пројекта МКС.

       Власник Space-X, Илон Маск, Борисову и Роскосмосу је поручио: „Bon voyage“ („Срећан пут“).

      Региструјте се на нашем Telegram   каналу: https://t.me/faktorga

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари