Услове за појаву живота створио је удар у Земљу лутајуће планете величине Марса

ТО СЕ ДОГОДИЛО ПРЕ 4,4 МИЛИЈАРДЕ ГОДИНА, А ДИРЕКТНА ПОСЛЕДИЦА БИО ЈЕ НАСТАНАК МЕСЕЦА

* Истраживањима групе америчких научника руководио Даманвир Гревал, петролог са тексашког Рајсовог универзитета који објашњава: „Језгро наше планете у основи чине гвожђе и никл, а планета која је ударила у њу имала је језгро богато сумпором, а са великим количинама азота и угљеника на својој површини. Тако су се ти елементи нашли на нашој планети у довољним количинама“

____________________________________________________________________________

         АМЕРИЧКИ астрономи су објавили да је у Земљу пре 4,4 милијарде година ударила `планета луталица` величине Марса.

         Данас свима видљива последица тог удара у нашу планету је њен једини природни сателит Месец. Он је настао од `комада` који су се од силине удара одвојили од Земље и одлетели у космички простор.

         О резултатима њихових истраживања пише лондонски дневни лист The Guardian који преноси да је други плод (с)удара била појава на Земљи хремијских елемената који су били од пресудне важности за појаву живота.

         „Лутајућа планета“ је земљи подарила угљеник и азот који су данас у саставу мноштва једињења.

         Ово су потврдили експерименти петролога тексашког Рајсовог универзитета који су се бавили геохемијским реакцијама под високим притиском у утроби Земље.

Даманвир Гревал

         Они су трагали за одговором на питање: да ли су кључне хемијске елементе на Земљу донели метеорити или имају неко друго „још старије порекло“?

         Тимом тексашких научника руководио је Даманвир Гревал који је додатно објаснио:

         „Језгро наше планете у основи чине гвожђе и никл, а планета која је ударила у њу имала је језгро богато сумпором, а са великим количинама азота и угљеника на својој површини. Тако су се ти елементи нашли на нашој планети у довољним количинама“

          Гревал и његове колеге су се – да би разјасниле тајну – бавили компјутерским моделовањем развоја Сунчевог система:

         „Изучавајући примитивне метеорите, наука је  већ поодавно утврдила да су Земља и друге тврде планете из такозваног унутрашњег круга Сунчевог система лишене испаравајућих супстанци. Ми смо за свој закључак - да су се појавили захваљујући удару лутајуће планете - понудили геохемијске доказе“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари